Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς, το Eurogroup ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση, ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι Ελλαδα και Ευρώπη έφθασαν σε συμφωνία.

Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενοι κυβερνητική πηγή μεταδίδουν ότι Ελλάδα και Γερμανία ήρθαν κοντά και, μάλιστα, αναμένεται κείμενο συμφωνίας και όχι απλώς προφορική επιβεβαίωση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπει το μέγαρο Μαξίμου. «Μάλλον είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά περιμένουμε να μπει η τελική «σφραγίδα»» έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πριν από λίγα λεπτά.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και οι Βρυξέλλες, καθώς, από την Κομισιόν αναφέρουν ότι υπάρχει κείμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Μάλιστα, η απόφαση φαίνεται πως καθαρογράφεται και μαζί με την ελληνική επιστολή θα υπάρξει και συμπληρωματική ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να είναι επεξηγηματική.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει:

Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015)

Οχι παράταση του τρέχοντος προγράμματος αλλά συμφωνία στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος

Εκταμίευση της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας με δόσεις.

Οχι νέα μέτρα λιτότητας

Οχι μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δισέλιδο προσχέδιο συμφωνίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας και Τρόικαμ το οποίο συζητείται αυτή την ώρα με τους υπολοίπους ΥΠΟΙΚ. Απομένουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αυτή την ώρα κατατίθενται drafts από αρκετές χώρες και από την Γερμανία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κείμενο, αλλά οι διαρροές για το τι περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις είναι ελάχιστες. Ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις από την Αθήνα. Ζητούν συγκεκριμένα από την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιες είναι συγκεκριμένες οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει και ποιες μονομερείς ενέργειες, συγκεκριμένα, δεν προτίθεται να κάνει.