«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εύλογη ερώτηση βουλευτών για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις αμοιβές των στελεχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.». Φθάνουν στο σημείο να θεωρούν την απάντησή τους ως χάρη και όχι ως υποχρέωση, καλυπτόμενοι πίσω από νομικές διατάξεις, αγνοώντας παντελώς το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Αλήθεια τι έγιναν οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα golden boys;».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε ερώτηση που είχε καταθέσει με συναδέλφους του.  

Το σχετικό έγγραφο της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», που παραθέτει ως απάντηση ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…φρονούμε ότι δεν απαιτείται η παροχή απαντήσεων ή εξηγήσεων από την ‘‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.’’ επί ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες δεν αφορούν ευθέως θέματα του Ν.2190/1920 περί «Ανωνύμων Εταιρειών» ή και του Ν.3016/2002 περί «Εταιρικής Διακυβέρνησης». Η δε πληροφόρηση που ζητείται στα πλαίσια της προαναφερομένης ερωτήσεως, η οποία αφορά στο μισθολογικό κόστος της Εταιρείας μας, κείται εκτός του ανωτέρω πλαισίου εποπτείας του Ομίλου της ‘‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.’’».

Στην απάντηση, το υπουργείο Οικονομικών και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα ότι τον Ιούνιο του 2015 είχε αποφασιστεί κατά τη Γενική Συνέλευση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. να αυξηθούν οι ετήσιες αποδοχές του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ κατά 110.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή από 170.000 ευρώ στα 280.000 ευρώ, από τις οποίες στη συνέχεια, λόγω της γενικής κατακραυγής, ο Πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με την απάντηση «η Ειδική Επιτροπή Αμοιβών και Σχεδιασμού Διαδοχής του Δ.Σ. επανεξετάζει το ύφος των αμοιβών των μελών νου Δ.Σ. και των στελεχών Διευθυντικού επιπέδου σε σχέση με τις εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες, τόσο εντός του Ομίλου όσο και γενικότερα στην αγορά, και εισηγείται σχετικές προσαρμογές». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση πάρθηκε την ώρα που οδεύαμε στο κλείσιμο των τραπεζών! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση δεν αναφέρονται τα ακριβή ποσά της αμοιβής του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ., του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών στελεχών, όπως σαφώς ζητούσε η ερώτηση. Παρατίθενται μόνον ποσοστά διαφοροποίησης με ευρωπαϊκά στάνταρτ. Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι «από τη σύγκριση των αμοιβών αντίστοιχων στελεχών στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Αγορά (CEO/Executives) για το έτος 2015, προκύπτει ότι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τιμή διαμέσου είναι για μεν τους Γενικούς Διευθυντές της ΕΛΠΕ -40% για δε τους Ανώτερους Διευθυντές της ΕΛΠΕ -22%», οπότε, σύμφωνα με τους συντάκτες της απάντησης «τα επίπεδα αμοιβών των στελεχών και εργαζομένων στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και τις θυγατρικές της κρίνονται απολύτως εύλογα ώστε να προσελκύουν και να διατηρούν στην υπηρεσία των εν λόγω εταιρειών εξειδικευμένους εργαζομένους, υψηλού επιπέδου».