«Θέλω να μείνω στη χώρα μου. Δεν είναι λύση να φεύγουμε από εδώ, γιατί το εργατικό δυναμικό χάνεται. Ποιοι θα μείνουν εάν φύγουμε όλοι οι νέοι;».

Αυτό διερωτάται πολύ εύστοχα η 18χρονη Ιωάννα Φάκα, μία από τις αριστούχες μαθήτριες του Νομού Λάρισας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Η 18χρονη κατάφερε να βγάλει 19.124 μόρια στο 5ο πεδίο και ευελπιστεί να περάσει στο Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στην ΑΣΟΕΕ. Σε ερώτηση αν νέοι σαν την ίδια, με προοπτική, πρέπει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, η οποία φημίζεται ελέω κρίσης για τις αδικίες που βιώνουν στην εύρεση εργασίας, η αριστούχος δήλωσε αποφασισμένη να «παλέψει» για να ξεχωρίσει στη χώρα μας, κλείνοντας την πόρτα στο εξωτερικό που πολλοί στην ηλικία της επιλέγουν.

Η θέληση είναι πολύ σημαντική, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη στην εργασιακή Ελλάδα, όπου οι μεγαλύτεροι και με εμπειρία, σχεδόν πάντα έχουν προτεραιότητα έναντι των ταλαντούχων νέων στον ανταγωνισμό για μία θέση εργασίας. Πότε θα ανατραπεί αυτό πιάνοντας τα δυτικά στάνταρ; Άγνωστο… 

Γ.Τ.