Κοινή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ-Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ και της Ένωσης Ιδρυμάτων Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρου του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης η πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Γεωργία Παπαδάμου, εξέφρασε την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό Λαό και απαίτησαν να σταματήσει η γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Γιώργος Νταφούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση των δυο νοσοκομείων της πόλης, ζητώντας συγχρόνως, “Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

“Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κλειστές οι μισές αίθουσες και θα μπορούσε με 15 άτομα προσωπικό να λειτουργούν όλες. Δεύτερον στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι κλειστή μία αίθουσα και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν τρεις κενές θέσεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, 7 άτομα νοσηλευτών από το χειρουργείο και δυο από το αναισθησιολογικο σύνολο 9 για να λειτουργήσει ακόμη μια αίθουσα και να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων”.

Πιο συγκεκριμένα:

Το άνοιγμα 6 επιπλέον αιθουσών στο ΠΓΝΛ (με άμεση πρόσληψη 15 νοσηλευτών, οι αίθουσες δύνανται να λειτουργήσουν στην πληρότητά τους).

Μία επιπλέον αίθουσα στο ΓΝΛ, για την οποία απαιτείται η πρόσληψη 9 νοσηλευτών και 3 αναισθησιολόγων.

Η διοχέτευση των χειρουργικών περιστατικών στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους της περιοχής μας, υπονομεύει σκοπίμως την λειτουργία των νοσοκομείων, την υγεία του λαού, την εκπαίδευση των νέων ιατρών και φοιτητών.

Οι μόνοι κερδισμένοι παραμένουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας.

2) Την δημιουργία εξειδικευμένων Μονάδων Εγκεφαλικών και στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις υποδομές. Για το σκοπό αυτόν είναι αναγκαίο να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για την υλοποίηση των αυτονόητων (σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή-λειτουργεία σύγχρονου αγγειογράφου και εξειδικευμένο προσωπικό-ιατρικό/νοσηλευτικό/παραϊατρικό).

Η ίδρυση Μονάδων Εγκεφαλικών, έχοντας επί του παρόντος μόλις και μετά βίας ΔΥΟ ιατρούς εξειδικευμένους στις θρομβεκτομές, αποτελεί ένα δείγμα και μόνο της προχειρότητας με την οποία στήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο-«φιέστα» της κυβέρνησης.

3) Στελέχωση των Κέντρων Υγείας, καλύπτοντας τις 100 και πλέον κενές θέσεις των ιατρών. Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις των γενικών ιατρών κάθε φορά που προκύπτει υγειονομική ανάγκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δομή του Κουτσόχερου, η οποία είναι τελείως παραμελημένη.

Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής των Κέντρων Υγείας.

Επίσης, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο μέτρο της χρήσης των ιατρών των Κέντρων Υγείας ως πλήρωμα των ασθενοφόρων στις διακομιδές.

Παράλληλα, χαιρετίζουμε την στάση που έδειξαν οι ιατροί των Κέντρων Υγείας, με το έργο τους και την στήριξή τους απέναντι στους πλημμυροπαθείς.

4) Την αυτοδίκαιη εφαρμογή του θεσμού των ρεπό των εφημερευόντων ιατρών, χωρίς υπεκφυγές.

5) Την άμεση έναρξη της κατασκευής της νέας πτέρυγας του ΓΝΛ και την ενεργειακή αναβάθμιση του υπόλοιπου νοσοκομείου.

6) Τον διπλασιασμό των μισθών, τον διπλασιασμό χρηματοδότησης των νοσοκομείων και τον διπλασιασμό των προσλήψεων.

Συμμετέχουμε όλοι στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΟΕΝΓΕ, στις 29 και 30 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, στις 29/11 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Λάρισα και στις 30/11 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα (για τη μετακίνηση των μελών θα υπάρξουν λεωφορεία).

Για την λειτουργεία των χειρουργείων στο ΠΓΝΛ μίλησε η Πόπη Κουρσούμη, μέλος του ΔΣ Γιατρών ΕΣΥ, η οποία τόνισε ότι ” πάγιο αίτημα από την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ήταν η πλήρης ανάπτυξη των χειρουργικών αιθουσών. Τώρα απλά δεν πάει άλλο, μετά και την πανδημία με την συμπίεση της λίστας αναμονής των ασθενών για το χειρουργείο πρέπει σήμερα να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες. Δέκα αίθουσες είναι το μαξ με βάση την κτιριακή υποδομή. Αυτή τη στιγμή έχουμε επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο, με βάση και την λοιπή δραστηριότητα της αναισθησιολογικης κλινικής.

Αν θέλουμε όμως όντως να μειωθούν οι λίστες ο δρόμος είναι η ενίσχυση του χειρουργείου με προσωπικό. Κάθε λύση με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και την μεταφορά ασθενών δεν είναι λύση. Είναι οικονομική αιμορραγία. Είναι δυσλειτουργία της καθημερινής λειτουργίας του νοσοκομείου και της κλινικής για αυτό και είμαστε αντίθετοι”.

Από την πλευρά του ο χειρουργός, Γιώργος Λιάνος, μέλος της επιτροπής των χειρουργείων, υποστήριξε, ότι “έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα χειρουργεία όσον αφορά την πλήρη ανάπτυξη των χειρουργικών τραπεζιών. Το πρόβλημα είναι όπως το ανέφεραν ο αριθμός των γιατρών αναισθησιολόγων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού. Προσπαθούμε κάθε μέρα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά θέλουμε βοήθεια όσον αφορά και το προσωπικό αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή”.

Τέλος η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, Ειρήνη Τζιαστούδη, επεσήμανε ότι “ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για τον σχεδιασμό ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά την επαρκή χρηματοδότηση και την στελέχωση του. Το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί όμως σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας”.

ertnews.gr