Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αμβυκούχοι και οι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου με αφορμή την ονομασία στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Τύρναβο αποφάσισαν να συντονιστούν και με τους υπόλοιπους καλλιεργητές και αποσταγματοποιούς από άλλες περιοχές.

Όπως αναφέρουν, “ομόφωνη απόφαση μας είναι ‘κάτω τα χέρια από την ονομασία τσίπουρο τσικουδιά’ η οποία ανήκει ιστορικά και παραδοσιακά πάνω από 100 χρόνια στους διήμερους αμπελουργούς και όχι σε μια χούφτα συστηματικών μπουκαλάδων που θέλουν να αρπάξουν σε αποκλειστικότητα το όνομα και μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1990 και ουδεμία σχέση δεν έχουν με την παράδοση.

Από τις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση έχει φέρει σε ανοιχτή διαβούλευση συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο κλέβει το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά από τους αμπελουργούς αντικαθιστώντας το με την ονομασία προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).

Μέσα στην τεράστια υγειονομική έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στα γρήγορα ένα αβάσιμο νομοσχέδιο το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ξεκάθαρα φωτογραφικό για την εξυπηρέτηση μια χούφτα μεγαλοβιομηχάνων που θέλουν όλο το μερίδιο στην αγορά καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργούς και διήμερους στον αφανισμό.

Αν χάσουμε το όνομα χάνουμε τα πάντα και με μεγάλη αφέλεια διάφοροι εκπρόσωποι μας πανελλαδικά παραδίδουν το όνομα με προφορικά ανταλλάγματα του υπουργού σχετικά με το τσίπουρο των διήμερων, τα οποία δεν αναφέρονται καν στο προσχέδιο του νομοσχέδιου.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε σε συνεννόηση και με άλλους Συλλόγους Πανελλαδικά (Λαμία, Λασιθίου, Βόλου, Λάρισας κλπ) έντονες μορφές κινητοποιήσεων ώστε να σταματήσει η κλοπή του ονόματος και να προωθηθεί η ξεκάθαρη πρόταση μας που εξασφαλίζει την επιβίωση μας.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού μας να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κλοπή και καταστροφή των διήμερων αμπελουργών και κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Χαρακόπουλο, κ. Κ. Κέλλα, κ. Στ. Μπίζιου, αλλιώς θα μας βρουν μπροστά τους.

Αναμένουμε τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού όπως μας υποσχέθηκε. Ενώ από τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκουρα ο οποίος τόσο καιρό μας έλεγε να μην ανησυχούμε ότι θα κλείσει διάφορα ραντεβού για να λυθεί το θέμα μας και μας έβαζε να μαζεύουμε υπογραφές, δεν θέλουμε άλλα λόγια ότι είναι μαζί μας αλλά πράξεις ως Δήμαρχος Τυρνάβου, της πόλης του Τσίπουρου.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα ούτε θα ξεπατώσουμε τα αμπέλια μας αλλά τις αποφάσεις τους και αυτούς που τις στηρίζουν”, καταλήγουν οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου.

ertnews.gr