Για ένα ακόμα χρόνο με το παλιό, ευνοϊκό καθεστώς αναμένεται να βράσουν τα σταφύλια τους οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι), καθώς με το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής και των ζημιών στη φετινή εσοδεία από τα χαλάζια, το ΥπΑΑΤ αναμένεται να εκδώσει κατευθυντήρια οδηγία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Γιάννης Κόκκουρας, δήμαρχος Τυρνάβου, μιας περιοχής όπου επλήγη φέτος βάναυσα από τις καιρικές συνθήκες λόγω των σφοδρών χαλαζοπτώσεων και των λοιπών ακραίων φαινομένων «τα προβλήματα για τους μικρούς αποσταγματοποιούς και κατ’επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια στην χώρα μας είναι δυο.

Το πρώτο έχει να κάνει με την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της ΕΕ στις 11 Ιουλίου 2019 σχετικά με τη φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά.

Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις ώρες που επιτρέπεται στους μικρούς αποσταγματοποιούς να βράσουν τσίπουρο ή τσικουδιά.

Πέρσι, θυμίζω δόθηκε παράταση με ένα έγγραφο του ΥπΑΑΤ στο παλιό καθεστώς, ενώ φέτος το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να δώσει ακόμα ένα χρόνο παράταση, ώστε να μπορούν οι διήμεροι να βράσουν έως 1.300 κιλά σταφύλια σε 4 διήμερα και όχι 100 κιλά σταφύλια».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ αναμένεται να συστήσει επιτροπή ώστε να δει συνολικά τα θέματα αυτά και να βρεθεί μια μόνιμη λύση

Oσον αφορά το θέμα της αύξησης της φορολογίας δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς όπως λέει και η ΑΑΔΕ ελλοχεύει κίνδυνος για νέα πρόστιμα. Εκτός αν η Ελλάδα παραβεί τους κανόνες της ΕΕ.

agrotypos.gr