Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε 65 Κέντρα Υγείας κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ», τονίζει η ανακοίνωση.
«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση», ενώ σημειώνεται ότι «Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».
Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμους δεν έχει παιδίατρος, σημειώνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.
Ειδικότερα για τα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας η κατάσταση έχει ως εξής, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:
-ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος απόσταση από Λάρισα 45 χιλ πληθυσμός κάλυψης 40000 περίπου ,υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.
- ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος , Ακτινολόγος , κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες πληθυσμός κάλυψης 25.000 χιλ περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 45 χιλ, η από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ .
- ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .
- ΚΥ ΑΓΙΑΣ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 36χιλ ,πληθυσμός κάλυψης 13500χιλ .
- ΚΥ ΓΟΝΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα, η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας και σε απόσταση 7 χιλ περίπου, πληθυσμός κάλυψης 20000 περίπου.