Από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, θα διεξαχθεί το Τυρναβίτικο Καρναβάλι, το οποίο έχει τις ρίζες του στα βάθη των χρόνων και αποτελεί εκδήλωση γερά εδραιωμένη στην συνείδηση χιλιάδων συμμετεχόντων και επισκεπτών.
Η έναρξη των σχετικών εκδηλώσεων συμπίπτει με την αρχή του Τριωδίου και καταλήγει την Καθαρά Δευτέρα με το πατροπαράδοτο έθιμο του Μπουρανί, το οποίο λαμβάνει χώρα στο λόφο του Προφήτη Ηλία.
Το δεκαήμερο εκδηλώσεων είναι πολυποίκιλο. Περιλαμβάνει χορούς, σύγχρονους και παραδοσιακούς, διαγωνισμούς μοντέρνων χορών και Latin, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι των καρναβαλιστών, φωτιές σε συνοικίες της πόλης, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Χορεύοντας την Αποκριά» και παντομίμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών και θα δοθεί μία μεγάλη συναυλία. Η γιορτή του «Μπουρανί»,  μοναδική στην Ελλάδα, είναι μια γνήσια, λαϊκή, παραδοσιακή έκφραση της ευγονίας, της ανοιξιάτικης αναγέννησης και της βλάστησης. Αφού πραγματοποιηθεί αναπαράσταση του εθίμου, ακολουθεί μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό,  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες.
Σκοπός της εν λόγω διοργάνωσης, είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η διαφύλαξη και η ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης, με την αναβίωση εθίμων που έμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο, βοηθώντας έτσι και στην πολιτιστική αναβίωση της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, επιδιώκεται και η ανάδειξη του εθίμου του Μπουρανί, το οποίο χαρακτηρίζει την τοπική ιδιοπροσωπία. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας Λάρισας και ο Δήμος Τυρνάβου.

tornosnews.gr