Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει με ερώτησή της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε σχέση με τις καταστροφές που έχει υποστεί μεγάλος αριθμός καλλιεργειών του Νομού Λάρισας, από τις ακραίες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά, οι αχλαδοκαλλιέργειες των Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Οι συνεχιζόμενοι παγετοί - μέσα στην καρδιά της Άνοιξης - σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη συνέχεια ως απόρροια της διογκούμενης κλιματικής αλλαγής, δημιούργησαν μείζονα προβλήματα και για τους αχλαδοκαλλιεργητές της κοινότητας Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι δυστυχώς προστέθηκαν στη μακρά σειρά φρουτοπαραγωγών (κεράσια, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια) του ν. Λάρισας που επλήγησαν φέτος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δραματικό κάλεσμα προς την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο απευθύνουν οι παραγωγοί αχλαδιών της κοινότητας Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, για τους οποίους πλέον ευθέως τίθεται ζήτημα επιβίωσης, αφού όπως οι ίδιοι επισημαίνουν ‘’το αχλάδι είναι μία δυναμική καλλιέργεια, το οποίο αν δεν στηριχθεί, η τοπική οικονομία του Τυρνάβου θα υποστεί σοβαρό πλήγμα’’.

Τόσο οι τοπικοί καλλιεργητές, όσο κι οι γεωπόνοι της περιοχής που προέβησαν σε αυτοψία των καλλιεργειών, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, καθώς οι καλλιέργειες των αχλαδιών βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και όπως διαπιστώθηκε κινδυνεύει να χαθεί όχι μόνο η φετινή χρονιά σοδειάς, αλλά και ολόκληρη η σοδειά των επόμενων ετών…

Ειδικότερα και βάσει των εκτιμήσεων, οι ζημιές από τα συνεχή πλήγματα των καιρικών φαινομένων στα αχλάδια της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, φαίνονται να είναι ανυπολόγιστες καθώς εκτός από το καρπίδιο, επεκτάθηκαν και στα δένδρα με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να απαιτηθεί η εκρίζωση αυτών και η επαναφύτευσή τους…

Δεδομένου ότι τα παραπάνω σημαίνουν πως οι αχλαδοκαλλιεργητές της περιοχής θα κληθούν, όχι μόνο να επωμιστούν τα έξοδα της ανωτέρω πολυδάπανης διαδικασίας, αλλά ουσιαστικά να μείνουν χωρίς έσοδα κερδοφορίας για μεγάλο διάστημα, καθώς θα υποχρεωθούν να αναμένουν άλλη μία πενταετία (!), προκειμένου οι νέες φυτεύσεις να παράγουν αγροτικό εισόδημα, ρωτώ τον κ. Υπουργό, αν προτίθεται να λάβει πρόνοια – και αν ναι τι είδους; - για την στήριξη των πληγέντων αχλαδοπαραγωγών του Δήμου Τυρνάβου»