Το Θεσσαλικό Θέατρο  παρουσιάζει την παράσταση «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των θεατρικών συναντήσεων, Φθινόπωρο 2016

Θέατρο του Μύλου

17 & 18 Οκτωβρίου 2016

 "... Ἀπὸ ὅλα αὐτά, καϊμένη πατρίδα, δὲν θὰ σωθοῦνε τὰ δεινά σου, ὅτι σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποῦ σὲ κυβερνοῦσαν καὶ σὲ κυβερνοῦν, καὶ τώρα κατατρέχουν τὸ δίκαιον καὶ τὴν ἀλήθειαν καὶ μὲ ψέματα θέλουν καὶ μὲ σπιγούνους νὰ σὲ λευτερώσουνε, μήτε τώρα εἶσαι καλά, μήτε διὰ τὰ μέλλοντά σου, μὲ τοὺς ἀνθρώπους ὁποῦ σὲ τριγυρίζουν, πολιτικούς καὶ σπιγούνους..."

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τα «Απομνημονεύματα» του ήρωα. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα, την Πάτρα αλλά και στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος, φιλοξενείται τώρα στο Θεσσαλικό Θέατρο.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται. Με τα πιο λιτά σκηνικά μέσα και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, ακούγεται ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη 

Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη εις θάνατον και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας. 

Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα.

Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες!

Θανάσης Σαράντος

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή τoυ Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη New York Film Academy και αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας και στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Έλαβε υποτροφίες από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Ίδρυμα Fulbright, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την New York Film Academy.  Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Νέας Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση Προμηθέαςπου παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001. Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον», διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα"Καλιγούλας" του Αλμπέρ Καμύ που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου Αθήνας) και "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαίντ - Εξιπερί (Συνεργείο Τεχνών, 2003). Το 2005- 06 παίζει ως ηθοποιός και συνεργάζεται στην μετάφραση του έργου της Κάριλ Τσέρτσιλ "Ένας Αριθμός"  σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή  (συμπαραγωγή της «ηθικόν ακμαιότατον» με το θέατρο Εμπρός).  Ακόμα, ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Πάτρας Βόλου, με τη κα Ρούλα Πατεράκη και το Θέατρο Τέχνης. το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινείες και έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους σε συμπαραγωγή της «ηθικόν ακμαιότατον» με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ (Το Γάντι, 2001, Εν Λευκώ, 2004, Μαρία 2008) oι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2007 ολοκλήρωσε το σενάριο της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας σε συνεργασία με το κινηματογραφικό πρόγραμμα Nipkow του Βερολίνου. Το 2008 σκηνοθέτησε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ  «Ο Άσχημος». Το 2009 σκηνοθέτησε για το Από-Μηχανής Θέατρο το νέο έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ με τον τίτλο «Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι». Το 2010 διασκεύασε για το θέατρο το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος". Η παράσταση παίχτηκε για 7 συνεχόμενες χρονιές σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ΚΘΒΕ). Το 2014 διασκευάζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ΚΘΒΕ)  Επίσης συμμετείχε ως ηθοποιός στην μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Κατσικονούρη "Το Γάλα" στο ρόλο του Αντώνη  σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά (θέατρο Μεταξουργείο και πανελλήνια περιοδεία- άνοιξη και καλοκαίρι 2010). Το 2015-16 συμμετείχε στο δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το έργο Γαλιλαίος του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου,

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης. 

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης. 

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς.

  

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Γεωργιάδου 53,  TK 41447 Λάρισα

Τηλ.: 2410 621209 – 2410 621210

FAX: 2410 621210

«ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»

Τηλ: 2410-533417 - (Ταμείο)

Έναρξη: 17/10/2016

Διάρκεια παραστάσεων: 17 & 18 Οκτωβρίου 2016

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα & Τρίτη 21:00 

 

Τιμές Εισιτηρίων

Κανονικό εισιτήριο: 10€ 

Μειωμένο εισιτήριο, φοιτητές-μαθητές,  άνω των 65: 8€ 

Ανέργων, ομαδικό: 5€  

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 8€

Κρατήσεις: τηλ.2410 533417 και ticketServices.gr, τηλ. 2107219088