Δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το Μυρολόγι* της Φώκιας» και «Το Καμίνι» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, θα παρουσιαστούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Θέατρο του Μύλου, στο πλαίσιο των Θεατρικών Συναντήσεων που διοργανώνει το Θεσσαλικό θέατρο.
Στο “Μυρολόγι της Φώκιας” (*), ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από την απώλεια και τον θάνατο.
Μέσα σ’ αυτήν την σπαρακτική, αλλά παγιωμένη αρμονία του ηλιοβασιλέματος έρχεται αθόρυβη αλλά επελαύνουσα η Νύχτα.
Μόνο ένα εννιάχρονο κορίτσι,-που έρχεται με λαχτάρα να βρει τη γιαγιά της πλάι στη θάλασσα που πλένει ρούχα-, παρασυρμένο και συγκεντρωμένο στη μουσική του αυλού ενός βοσκού,  χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του τόπου, αίφνης ταράζεται με την απότομη αίσθηση της αλλαγής από το φως στο σκοτάδι, ορμάει σ’ ένα μονοπάτι που διακρίνει μπροστά του και γλιστρώντας από ψηλά μ’ ένα μπλουμ μες στη θάλασσα «χάνεται», ενώ οι άνθρωποι και όλα τα έμβια όντα εκεί τριγύρω συνεχίζουν ανυποψίαστα το σκοπό τους.
Ακολουθεί «Το Καμίνι» που είναι μια ευφρόσυνη αντίστιξη στο «Μυρολόγι», ένας ύμνος στον έρωτα για τη ζωή, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα.
Μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα, έχοντας διατηρήσει ζωντανή τη θεική της πυξίδα, παρακάμπτει όλα τα ‘πρέπει’ και ‘δεν πρέπει’, και λούζεται μέσα στο άσπιλο, μοναδικό καμίνι της χαράς.
Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού.
Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας. Στις σκηνοθεσίες του, ενώνεται αίσθημα και ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία.                                                                                      
Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα τους, γίνονται απόλυτα κατανοητά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από μαγικές παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.
*Μυρολό(γ)ι το, θρηνητικόν άσμα αδόμενον παρά νεκρόν κατά την κηδείαν. Επίτομο Λεξικό Δ. Β Δημητράκου
Διάρκεια: 50’
Σκηνοθεσία:  Δήμου Αβδελιώδη
Με την: Αλεξία Φωτιάδου
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Γλυπτό έργο: Αριστείδης Πατσόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι
Γενική είσοδος: 10€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2410 – 533417, 2410 – 621209.