Οι Λαρισαίοι αγκάλιασαν την παράσταση για το έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη «Δεν φοβάμαι, δεν ελπίζω, είμαι…» που παίχτηκε έξι φορές στο Μικρό Θέατρο Λάρισας και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού αλλά και από τις εντυπώσεις που άφησε. Για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση με άλλες δυο παραστάσεις το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου για όσους δεν πρόλαβαν να την δουν.

Το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική και σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. Οι δύο ηθοποιοί μίλησαν στoν «Κ» για την εμπειρία τους στην πόλη μας, την ανταπόκριση των Λαρισαίων, αλλά και για το μυστικό της παράστασης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ: Η παράσταση συμβολίζει την αέναη μάχη του νου και της καρδιάς

Η παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ανέβηκε στο Μικρό Θέατρο Λάρισας για δύο εβδομάδες και τώρα παίρνει παράταση για αυτό το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Φεβρουαρίου. Ήταν αναμενόμενο νομίζω αυτή η παράσταση που έχει αγαπηθεί τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικό να αγαπηθεί και από το κοινό της Λάρισας, έτσι δεν είναι;

Η αλήθεια είναι ότι το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” έχει αγκαλιαστεί σε Βερολίνο, Αθήνα, Ζυρίχη και Παρίσι και με μεγάλη μας χαρά το ανεβάσαμε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο Μικρό Θέατρο Λάρισας. Ο κόσμος από την πρώτη κιόλας παράσταση εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, ανταποκρίθηκε στην “πρότασή” μας και οι αντιδράσεις των θεατών μετά το πέρας της παράστασης ήταν συγκινητικές. Πιστεύουμε πολύ πρώτα απ' όλα στο λόγο του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη και έχουμε δημιουργήσει αυτή τη σκηνική σύνθεση με τόση αγάπη και τόσο σεβασμό, που είναι πάντα ιδιαίτερη τιμή για εμάς να αγκαλιάζει ο κόσμος το έργο αυτό με τόση θέρμη. Θα σας ξαναέρθουμε λοιπόν, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

Ποιό είναι το μυστικό αυτής της παράστασης που την κάνει τόσο αγαπητή σε όλους;

Ο λόγος του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη και το γεγονός ότι μέσα σε 75 περίπου λεπτά, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει μέσα από το σύνολο σχεδόν του έργου του με έναν τρόπο που συνδυάζει θέατρο, χορό, μουσική, τραγούδι, φιλοσοφία, γλυπτική και ποίηση.

Έχετε προσεγγίσει το έργο του Ν. Καζαντζάκη από δύο πλευρές: Αυτή του νου και αυτή της καρδιάς του. Σωστά;

Ναι. Η παράσταση συμβολίζει την αέναη μάχη του νου και της καρδιάς, που καταλήγει τελικά σε αέναο χορό, σε συνεργασία για να ανέβει ο άνθρωπος τον προσωπικό του ανήφορο και στο τέλος να ελευθερωθεί και από το νου και από την καρδιά του.

Ο κόσμος σας ξέρει κυρίως ως ηθοποιό, αλλά τα τελευταία χρόνια καταπιάνεστε και με το κομμάτι της σκηνοθεσίας σε θέατρο και κινηματογράφο, αποσπώντας βραβεία στο εξωτερικό και εξαιρετικές κριτικές. Τι σας γοητεύει περισσότερο;

Τόσο στις δύο μικρού μήκους ταινίες που σκηνοθέτησα και επιλέχθηκαν σε Φεστιβάλ του Χόλυγουντ και του Λονδίνου – η δεύτερη μάλιστα κέρδισε στο Λονδίνο και το Α' Βραβείο φωτογραφίας – όσο και στις θεατρικές παραστάσεις που κάνω τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό που με μαγεύει είναι ότι έχοντας τον έλεγχο της σκηνοθεσίας, της μουσικής σύνθεσης, της υποκριτικής και της διασκευής των κειμένων μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει και τις χορογραφίες, κάνουμε τελικά αυτό που έχουμε επιλέξει όπως ακριβώς το έχουμε επιλέξει.

Ελλάδα ή εξωτερικό; Τι είναι προτιμότερο για έναν καλλιτέχνη σήμερα;

Εγώ έχω την τύχη να ζω στην πανέμορφη Ελλάδα και να παρουσιάζω τις παραστάσεις μου και εδώ και στο εξωτερικό, οπότε δε θα μπορούσα να φανταστώ κάτι ιδανικότερο από αυτό. Αν και τα πράγματα στη χώρα μας είναι δύσκολα, οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να απογοητεύονται, σε όποιον τομέα και αν εργάζονται. Πρέπει να ονειρεύονται και να βαδίζουν προς τα όνειρά τους βιώνοντας ακόμα και την αποτυχία κάποιες φορές ως νίκη, ως βήμα προς τον προσωπικό τους στόχο. Ο καθένας πρέπει να διαλέγει το δρόμο του ονείρου του όπου και να τον βγάλει αυτός... Ελλάδα ή εξωτερικό.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΑΝ: Ο Καζαντζάκης θα έπρεπε να διδάσκετε περισσότερο στους νέους ανθρώπους

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια για την παράστασή σας “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...”;

Σκοπεύουμε με την παράσταση αυτή για τον Νίκο Καζαντζάκη να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αν είναι δυνατό, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο λόγος του μοναδικού αυτού συγγραφέα και φιλοσόφου πρέπει να ακουστεί όπου υπάρχει άνθρωπος, πόσο μάλλον σήμερα, που είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε βοηθά να “σκάψεις” μέσα σου και να βρεις τις απαντήσεις εκεί και όχι έξω από εσένα. Σε βοηθά να δεις καθαρά το στόχο σου και να διαβείς τον ανηφορικό σου δρόμο, φτάνοντας σε αυτόν ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Γιατί επιλέξατε μαζί με τον κύριο Ιορδάνου το έργο του Νίκου Καζαντζάκη;

Και οι δύο είχαμε έρθει από νεαρή ηλικία σε επαφή με το έργο του και έκτοτε είμαστε λάτρεις της σκέψης και των ιδεών του. Ο Καζαντζάκης θα έπρεπε να διδάσκετε περισσότερο στους νέους ανθρώπους και να τους δίνει ελπίδα. Εμείς με φάρο αυτό το ανεπανάληπτο πνεύμα, προσπαθούμε να στείλουμε το φως του όσο πιο μακριά γίνεται μέσα από μία παράσταση που περνάει από τα μεγαλύτερα έργα του αλλά και από στιγμές της ζωής του.

Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση στη Λάρισα;

Ναι. Η Λάρισα έχει θεατρόφιλο κοινό και είναι ένας τόπος που αγαπάμε πολύ. Ήταν πολύ ευχάριστο για εμάς το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” να πάρει παράταση για να το δουν όσοι δεν πρόλαβαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Εκείνο που μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι ότι παντού και τώρα στη Λάρισα έρχεται κόσμος κάθε ηλικίας να ακούσει το λόγο του μεγάλου μας συγγραφέα και να παρακολουθήσει την παράστασή μας. Μία μητέρα έφερε την προηγούμενη εβδομάδα τον οχτάχρονο γιο της για να ακούσει για τον Νίκο Καζαντζάκη και να πάρει τα πρώτα ερεθίσματα, ώστε να τον διαβάσει μεγαλώνοντας. Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς από αυτό;