Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της ορεινής Ραψάνης, Συνέδριο για τους Νεομάρτυρες και Λογάδες, η ψυχή του Γένους μας.

Το Συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο Συνέδριο μίλησαν:  Η κα Αναστασία Λαλάγκου, Φιλόλογος, με θέμα: «Ο Επίσκοπος Πλαταμώνος Διονύσιος, γραμμάτων μέτοχος και ρήτωρ εκκλησιαστικός και ποιμήν κάλλιστος και η Σχολή της Ραψάνης: όψεις της παιδευτικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας τον 18 ο αιώνα», ο κ. Ιωάννης Μαυρομάτης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, με θέμα: «Ο Πρωτοψάλτης Αναστάσιος Ραψανιώτης» και η κα Στυλιανή Περμαθούλη, Μουσειολόγος και Διαχειρίστρια Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Νεομάρτυρας διδάσκαλος της Ραψάνης: Σχολιάζοντας την περίπυστη εικόνα του».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης κ. Δημήτρης Ζήλος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ιατρός  κ. Ιωάννης Καλούσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Νικολάου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μαϊμάρης, ο διοικητής του Α.Τ. Τεμπών κ. Πρόδρομος Χαρισμανίδης, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πλήθους κόσμου.