«Μια μικρή ιστορία της Ραψάνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάβα των χρόνων και όπως καταγράφηκε στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, που πέρασαν ως ταξιδευτές ή ασχολήθηκαν ως επιστήμονες κι ερευνητές, από την εποχή ακόμη των θρύλων, των δοξασιών και των πρώτων ιστορικών πηγών μέχρι τις σημερινές ημέρες του διαδικτύου και της ψηφιακής πληροφορίας. Ένα ιστορικό αφήγημα για την κοινότητα, τους ανθρώπους της και τις δραστηριότητές τους, που βασίζεται όχι μόνο στις ιστορικές και τεκμηριωμένες πηγές αλλά και στους χώρους που έπλασε η συλλογική φαντασία και η κοινοτική μνήμη, στην παράδοση, στα έθιμα, τα τραγούδια».

Ο πρόλογος του βιβλίου Ραψάνη όπως ακούστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. «Ξενώνας Ραψάνης», για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Φασούλα «Η Ραψάνη, ιστορία  – λαογραφία – τραγούδια» που  πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης Ραψάνης, στην πλατεία της Ραψάνης, την Κυριακή 20 Ιουνίου και ώρα 11:30 π .μ.

Για το βιβλίο μιλήσαν η κ. Ευγενία Μπουρνόβα,  ιστορικός, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., η οποία τόνισε την αξία της έρευνας και της πλούσιας βιβλιογραφίας στο βιβλίο και ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός και ιστοριοδίφης, ζώσα πηγή της ιστορικής συνέχειας της Λάρισας , οποίος παρουσίασε τις ενότητες του βιβλίου τονίζοντας τη σημασία των πηγών που κατέγραψε ο συγγραφέας.

Προλόγιζε η βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνη της Δ. Β. Ραψάνης, Χάιδω Πανταζή.