Με αφορμή την ολοκληρωτική καταστροφή που διαπιστώθηκε μετά την εκδήλωση παγετού στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Τεμπών κατά το διήμερο 25-26 Μαρτίου η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» επισημαίνει τα εξής :

Ο παγετός των τελευταίων ημερών προξένησε ολική καταστροφή.

Η ζημιά που διαπιστώθηκε υπήξε μεγάλη καταστρέφοντας το 100% της αναμενόμενης παραγωγής σε δενδρώδεις καλλιέργειες,πεπονοειδή και αλλα.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου οτι ειναι διαδοχικές οι χρονιές που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ειναι απαραίτητο να επισημανθεί οτι εχουν ολοκληρωθεί οι καλλιεργητικές φροντίδες,εχουν δαπανηθεί τα εξοδα των καλλιεργειών αλλά δυστυχως για μια ακόμη χρονιά δεν θα υπάρξει εισόδημα.

Η μικροοικονομία της περιοχής βάλλεται καθημερινά και οι επιπτώσεις που ακολουθούν πλήτουν παραγωγούς,μεταποιητές αλλά και το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα ευκολα μπορεί ο καθένας να συμπεράνει οτι ,οι παραγωγοί εναποθέτουν τις ελπίδες να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν εκ νέου,στην Πολιτεία,τα αρμόδια υπουργεία , οργανισμούς καθώς και στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς αποτελεί χρέος όλων μας,να δώσουμε πειστικές απαντήσεις,να σταματήσουν οι δικαιολογίες και να χαράξουμε ενα χρονοδιάγραμμα δράσεων και αποφάσεων,ωστε ναξαναζωντανέψουμε την ελπίδα αυτών των ανθρώπων.

Η παράταξη μας λοιπόν πρότεινε :

1) Να πληρωθούν αμεσα οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2017(όπου δεν εχουν δοθεί).

2) Να επανεξεταστεί το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αμυγδάλου κατά το 2019, καθώς με βάσει τα απολογιστικά στοιχεία ΔΑΟΚ και ΕΛΓΑ,η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 90%.

Η γεναιοδωρία της κυβέρνησης εξαντλήθηκε με την εισφορά ποσού 80€/στρέμμα με την διαδικσία Deminimis,ενώ θυμίζουμε δέσμευση του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης για επανεξέταση του θέματος.

3) Αμεση πληρωμή εντός Απριλίου της αποζημίωσης απο τον παγετό του 2020.

4) Εγκαιρη αποτίμηση των ζημιών του 2021 και δέσμευση οτι οι ζημιές θα πληρωθούν αμεσα.

5) Εκπόνηση εμπειροστατωμένης μελέτης από τον αρμόδιο φορέα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο,την Τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικούς επιστήμονες οπου ,αφού συνυπολογισθεί το μικροκλίμα της περιοχής, να εξεταστεί η χρησιμότητα  εγκατάστασης αντιπαγετικής προστασίας,μέσω πιλοτικού προγράμματος.

6) Αν κριθεί αναγκαίο να ανοίξει το θέμα επιλογής κατάλληλων ποικιλιών (πιό ανθεκτικές) στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής,σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ,επιστημονικούς φορείς,την αυτοδιοίκηση,τον ΕΛΓΑ,ομάδες παραγωγών κα.

7) Να συνεχιστεί μέσα από ενα σύμφωνο συνεργασίας ΠΕΔ-ΚΕΔΕ-ΕΛΓΑ,η ενίσχυση της Τοπική  αυτοδιοίκησης με εξεύρεση ευρωπαικών προγραμμάτων,την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε ΟΤΑ που θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ΕΛΓΑ,αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης πρός οφελος των παραγωγών.

8) Να πραγματοποιηθούν ρυθμίσεις οφειλών και να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες για οσο διάστημα χρειαστεί,πλειστηριασμοί,κατασχέσεις για οφειλές στό Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ.

Κλείνοντας δηλώνουμε κατηγορηματικά οτι η δημοτική μας παράταξη,θα σταθεί αρωγός των διεκδικήσεων των παραγωγών και της εξεύρεσης δίκαιης λύσης,συνεχίζοντας να στηρίζουμε  τους ανθρώπους που επέλεξαν να μένουν και να καλλιεργούν στον τόπο μας.