Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2021 είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

Η επιλογή για το φετινό θέμα αποτίει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVD-19.

Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις δυνατότητες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στην Ευρώπη κατά την οποία οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές κατέφυγαν σε δημιουργικούς, ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Το φετινό σύνθημα είναι «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».

Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων. 

Ο Δήμος Τεμπών συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας». Με μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (σχολείων, συλλόγων, εθελοντών, επιχειρήσεων) στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, που θα προάγει πρωτίστως τη σωματική και ψυχική υγεία των ίδιων αλλά και τη φροντίδα για το περιβάλλον. 

Αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες δράσεις όπως : ποδηλατικές διαδρομές, περίπατοι, εκπαιδευτικά-διαδραστικά παιχνίδια, κυκλοφοριακή αγωγή, θεατρικό παιχνίδι με θέμα τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, Zumba, κ.ά., ενώ θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς συμμετέχοντες. 

Σας περιμένουμε όλους με ιδιαίτερη χαρά να γιορτάσουμε μαζί την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»!