Με την αυστηρή προϋπόθεση της προσωρινότητας των δύο μηνών θα γίνει δεκτός ο καταυλισμός προσφύγων στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών. Στην απόφαση αυτή κατέληξε κατά πλειοψηφία η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές προειδοποίησε ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος. Ζητήθηκαν μάλιστα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με φύλαξη και περιμετρικά, αλλά και περιπολικό σε Κυψελοχώρι και Μακρυχώρι επί 24ωρου βάσεως. Μάλιστα ο Δήμος θα θέσει και θέμα αποζημίωσης των αγροτών της περιοχής για τις ζημιές που θα υποστούν.

Από την πλευρά της η μείζων αντιπολίτευση διαφώνησε με την συγκεκριμένη επιλογή του στρατοπέδου «Ζώγα» και αντιπρότεινε το εργοστάσιο της ΡΟΚΑ.

Τις ανησυχίες του Δήμου Τεμπών και των κατοίκων του επιχειρεί να διασκεδάσει με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κώστα Κολλάτο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Σε αυτή αναφέρει:

«Αθήνα, 11 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣ

Κύριο Κωνσταντίνο Κολλάτο 

Δήμαρχο Τεμπών 

 Αγαπητέ Δήμαρχε,

Κατόπιν της από 09 Ιουνίου 16 επιστολής σας θέλω να σας τονίσω, ότι αναγνωρίζω την ευαισθησία και αλληλεγγύη που δείχνετε στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, γι’  αυτό απόρησα με τα αναγραφόμενα σ’ αυτή.

Όσο αφορά της ανησυχίες σας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα παρακάτω:

• Ως ΕΔ γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους το χώρο της προσωρινής φιλοξενίας και είναι πλήρως ασφαλής και για την περιοχή και για τους κατοίκους και για τους πρόσφυγες.

• Το πρόβλημα ύδρευσης θα αντιμετωπιστεί με μέριμνα των ΕΔ.

• Η έλλειψη συγκοινωνίας θα αντιμετωπιστεί από κοινού με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

• Την υγειονομική κάλυψη θα την αναλάβουν οι ΕΔ.

• Ο χώρος φιλοξενίας είναι τελείως προσωρινός και θα βοηθήσει στην μεταφορά προσφύγων προς πιο σταθερές δομές.

• Το ΥΠΕΘΑ εντείνει τις προσπάθειές του για δημιουργία σταθερών δομών φιλοξενίας και τη μεταφορά των προσφύγων σ’ αυτές, που αποτελεί και την Β’ Φάση αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, θέλω να σημειώσω πως διάθεση αλληλεγγύης προς πάσχοντες συνανθρώπους μας και φόβος περί ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης είναι έννοιες συνήθως ασύμβατες.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

 

Με εκτίμηση

 Δημήτριος Βίτσας

Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Συντονιστής του Διυπουργικού»