Μια πολωνική πόλη φαίνεται πως «μετακομίζει» στα παράλια του νομού Λάρισας κάθε καλοκαίρι. Βελίκα, Κουτσουπιά και κυρίως Κόκκινο Νερό δέχονται συνολικά περίπου 35 χιλιάδες τουρίστες από την Πολωνία μέσα σε διάστημα πεντέμιση περίπου μηνών που διαρκεί η περίοδος καλοκαιρίας στην περιοχή. Πέρυσι από τις 26 του Απρίλη μέχρι και 8 Οκτωβρίου, ο αριθμός έφτασε στους 34.800 και φέτος αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Το συγκεκριμένο τουριστικό ρεύμα άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1996 και ολοένα αυξάνεται καθώς η περιοχή αρέσει ιδιαίτερα στους Πολωνούς αφού συνδυάζει πολύ πράσινο και καλή θάλασσα.

Μια εβδομάδα διαμονής, αεροπορικώς, κοστίζει περίπου 400 ευρώ με τα τσάρτερ να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Περίπου τα μισά ξοδεύουν εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν με ΙΧ.

Πολλοί προτιμούν ξενοδοχεία με διαμονή all inclusive ενώ όσοι τρώνε στις ταβέρνες της περιοχής έχουν μεταφρασμένο το μενού στα Πολωνικά. Άλλωστε πολλοί ντόπιοι έμαθαν ήδη και λίγα Πολωνικά ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των βόρειων πελατών τους.

Λ.Ε. με πληροφορίες από Κ. Γκιάστα - Ελευθερία