Για την πιθανολογούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων του προγράμματος δακοκτονίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Παπαδημόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκαν στο γραφείο του, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Ντόντο.
Ο κ. Μανώλης μετέφερε την ανησυχία των ελαιοπαραγωγών του δήμου Τεμπών για την πιθανή καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει στην προμήθεια των εντομοκτόνων τη φετινή χρονιά και επεσήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση του πρώτου ψεκασμού σε σχέση με πριν 6-7 χρόνια, εξαιτίας των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί το πρόγραμμα. Τόνισε ακόμη ότι η αγωνία των ελαιοπαραγωγών είναι βάσιμη, αφού θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η αιφνιδιαστική και άκαιρη προσπάθεια μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στο Υπ. Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία,  θα καταστήσει την υλοποίηση του προγράμματος πολύ οριακή, καθώς θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την  προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας εντομοκτόνων, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει καθώς απαιτεί μήνες για να ολοκληρωθεί.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαίωσαν τον κ. Μανώλη ότι τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, το πρόγραμμα δακοκτονίας θα υλοποιηθεί με την ίδια διαδικασία που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια από το ΥΠ.Α.Α.Τ., και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες εντομοκτόνων για την έγκαιρη υλοποίηση τουλάχιστον του πρώτου ψεκασμού. Ακόμη, τον ενημέρωσαν ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η κατανομή των πιστώσεων 2017 για την Π.Ε. Λάρισας, με 437.000€ προϋπολογισμό, η οποία είναι οριακά λιγότερη σε σχέση με την περσινή πίστωση.
Επίσης, ο κ. Μανώλης, ρωτώντας τη διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας το 2018, καθώς φημολογείται ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. προσανατολίζεται στην αφαίρεση της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες και στην προκήρυξη προγράμματος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ατομικά ή μέσω των οργανώσεών τους αυστηρό πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών, για το οποίο θα έχουν σημαντική επιχορήγηση από κοινοτικούς πόρους, οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο.
Τέλος ο κ. Μανώλης τόνισε τη μεγάλη απογοήτευση που υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς, παρότι κάθε χρόνο καταβάλλουν στο Δημόσιο ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, δεν βλέπουν να έχουν και το ανάλογο αντίκρισμα, ενώ ζήτησε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΑΟΚ Λάρισας, να «τρέξουν» γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες αρμοδιότητάς τους, όπως η προκήρυξη για τους εργολάβους ψεκασμών και η αντίστοιχη των παγιδοθετών, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Στη συζήτηση ήταν παρόντες ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας κ. Καλφούντζος, ο Τμηματάρχης Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας κ. Σταυρίδης και οι αρμόδιοι υπάλληλοι.