Σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» του Δήμου Τεμπών αναφέρονται τα εξής:

"Με έκπληξη διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την απουσία της Δημοτικής Αρχής του Δ. Τεμπών από την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του όμορου Δήμου Αγιάς, αναφορικά με την οικολογική προστασία των καστανοπερίβολων της ευρύτερης περιοχής.

Η ύπαρξη της σφήκας της καστανιάς αποτελεί μείζον πρόβλημα για το Δ. Τεμπών και θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης.

Για την ιστορία ,η ύπαρξη της σφήκας διαπιστώθηκε αρχικά στην περιοχή Πυργετού -Αιγάνης και στην συνέχεια στην περιοχή των Αμπελακίων από το 2018.

Η πρώτη εξαπόλυση του παρασιτοειδούς έγινε το 2019 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Το 2020 η παρέμβαση από το ΥΠΑΑΤ ηταν ανύπαρκτη εξαιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος και με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των παραγωγών υπήρξε συμπληρωματική εξαπόλυση.

Ο Συν/σμός Αμπελακίων διαπιστώνοντας από την αρχή της Άνοιξης του 2020 την έκταση του προβλήματος, ενημέρωσε το Γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου και μην βρίσκοντας λύση, προχώρησε στην προμήθεια 250 «φωλιών»,με δαπάνη του ιδίου και των παραγωγών, έτσι ώστε να καλυφθεί με τα  διεθνή στάνταρ η καλλιεργούμενη έκταση των 2500στρ.

Το 2021 παρά την παρέμβαση των παραγωγών και της Περιφέρειας την προηγούμενη χρονιά, η εξάπλωση της σφήκας είναι σχεδόν στο σύνολο της καλλιεργούμενης εκτασης.

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος, ο Συν/σμός προέβη εκ νέου στην προμήθεια της ίδιας ποσότητας του ωφέλιμου παρασιτοειδούς κάνοντας ο ίδιος την εισαγωγή ,αφού εξασφάλισε πρώτα την απαιτούμενη αδεια.

Ομως είναι σίγουρο ότι η παρέμβαση του Συν/σμού και των παραγωγών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν υπάρξει αντίστοιχη εφαρμογή στο δημόσιο άγριο δάσος που περιβάλλει τις καλλιέργειες των παραγωγών των Αμπελακίων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Δημοτική Αρχή έστω και καθυστερημένα να αναλάβει πρωτοβουλίες ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Αγίας αφ´νέος και αφετέρου να ζητήσει την συνδρομή του κ. Περιφερειάρχη και των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ για την επίλυση του προβλήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραγωγή και την μικροοικονομία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών."