Το 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του ανεβάζοντας την αυλαία του στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. 

Ανάμεσα στα 10 ντοκιμαντέρ που διαγωνίζονται φέτος για τη Χρυσή Αθηνά είναι και η «Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη, με τον βετεράνο σκηνοθέτη των ντοκιμαντέρ να σκιαγραφεί το πορτρέτο του αρθρογράφου και συγγραφέα Αλέκου Ζούκα.

Τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του συγγραφέα, που μιλάει για την εμπειρία του με τον καρκίνο, τον οποίο δεν κατάφερε να νικήσει, φεύγοντας από την ζωή στις 8 Απριλίου του 2012. 

Πρόκειται για ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης προσθέτοντας «Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες». 

Στο ντοκιμαντέρ "Οφειλή", ο Αλέκος Ζούκας αντιμετωπίζεται σαν λογοτεχνικός «ήρωας». Δεν είναι μια βιογραφία του. 

Ο Αλέκος Ζούκας, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικός άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην πόλη της Λάρισας. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτης, σχολιαστής, αρθρογράφος (Ημερήσιος Κήρυκας, Θεσσαλική Ηχώ κ.α.), περιοδικά και ραδιόφωνα, ενώ υπήρξε διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας. 

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας με 2 θερινές προβολές:

-Παρασκευή 24/09/2021 - 19.45 - ΡΙΒΙΕΡΑ 

-Τρίτη 28/09/2021 - 20.00 - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ - ΛΑΪΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέκος Ζούκας συμμετείχε και στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη "ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας τον χρόνο", (2012), με την καταγραφή των μαρτυριών καρκινοπαθών γιατρών, μελών του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών του νοσοκομείου "Μεταξά", της Αθήνας.

Ανάμεσα σε αυτούς, τότε, και ο Αλέκος Ζούκας από τον οποίο εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης τον τίτλο της ταινίας του.