Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου ανοίγει η ειδική πλατφόρμα για το Power Pass που έχει σχεδιαστεί στο gov.gr. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα που τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια και τη ρήτρα αναπροσαρμογής να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος από 18 ευρώ έως και 600 ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν μετά από αίτηση στην πλατφόρμα θα αφορά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, μέχρι τις 31 Μαΐου του 2022.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (μένει να το δούμε όταν δοθεί σε λειτουργία) είναι πως θα έχει μία βασική ομοιότητα με το Fuel Pass ως προς τον τρόπο υποβολής της αίτησης στο gov.gr.

Η αίτηση, λοιπόν, μόλις ανάψει το «πράσινο φως» θα γίνεται κλιμακωτά, δηλαδή ανάλογα με τα ΑΦΜ. Παραδείγματος χάριν, σήμερα η πλατφόρμα ίσως ανοίξει για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 0, 1.

Αυτό τουλάχιστον είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του».

Το επίδομα ρεύματος αφορά αποκλειστικά τους λογαριασμούς ρεύματος της πρώτης κατοικίας και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, Power Pass παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Η αίτηση στο gov.gr για το Power Pass - Βήμα βήμα η διαδικασία

Η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
θα ζητείται ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)
θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση Power Pass

Το ΑΦΜ σας
Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Η καταληκτική ημερομηνία για την αίτηση

Στην επιδότηση ρεύματος η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για 15 μόλις ημέρες, έτσι ώστε τα χρήματα να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Ιουλίου.

Ποιοι «κόβονται» από το επίδομα ρεύματος πριν την αίτηση

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Ένα ΑΦΜ ανά λογαριασμό ρεύματος

Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Πού θα πιστωθούν τα χρήματα

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυση

Υπολογισμός ύψους αποζημίωσης

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

Παραδείγματα ύψους της αποζημίωσης για το Power Pass

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω, και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

ieidiseis.gr