Μετά τη Βόρεια Ελλάδα η οζώδης δερματίτιδα, ένα νόσημα που προσβάλει τα βοοειδή με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, έφτασε και στη Λάρισα. Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν κρούσματα σε δυο εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην περιοχή του Πυργετού στον Δήμο Τεμπών. Τα σχετικά δείγματα έχουν ήδη σταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η νόσος έχει πλήξει τις δύο εκμεταλλεύσεις, η μία με 20 ζώα και η άλλη με 90. Όπως συμβαίνει, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όλα τα ζώα των δύο μονάδων θα ενταφιαστούν προκειμένου να διαφυλαχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο η εξάπλωση της νόσου.
Όπως είναι γνωστό η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η μετάδοσή της γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια, και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται άμεσα εμβολιασμοί αν και κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει από τους βοοτρόφους πριν από μήνες.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η ασθένεια επεκτείνεται και προς τα νότια…

Τ.Π.