Οι βασικές οργανωτικές δομές, λειτουργίες και στόχοι του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του φορέα, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, υπό τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, παρουσία και του Αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Δημητρίου Γεωργάκη.

«Η έννοια της Αστικής Ανθεκτικότητας αποτελεί κεντρικό άξονα του προγραμματισμού που έχουμε θέσει, από την πρώτη στιγμή, για τον Δήμο Λαρισαίων -άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στη σύσταση αυτόνομης Αντιδημαρχίας, που εστιάζει εκεί. Ωστόσο, δεν νοείται Αστική Ανθεκτικότητα χωρίς ολοκληρωμένη Πολιτική Προστασία.

Στην πρώτη για το 2024 συνεδρίαση του του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας έγινε η γνωριμία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τέθηκαν οι βάσεις για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων είναι κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία οι διεκδικήσεις μας από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεσες και επιτακτικές, προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξει σωστή, εξορθολογισμένη, πλέον, κατανομή αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μηνδημιουργείται το φαινόμενο της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και ευθυνών», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μαμάκος.

Σημεία και προτάσεις

Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, σε πρώτο επίπεδο έχουν οριστεί περίπου 15 σημεία, στα όρια της περιοχής ευθύνης του, στα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν οι Ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για σημεία κυρίως σε χωριά και οικισμούς του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και σε κομβικά σημεία οδικής επικοινωνίας, όπως γέφυρες.

Στις ομάδες αυτές, οι οποίες θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα μετέχουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και μέλη εθελοντικών ομάδων-σωματείων, ώστε να είναι πολύ πιο οργανωμένη και αποτελεσματική η πρώτη αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης ή φαινομένου, εφόσον χρειαστεί. «Η αντίδραση της πρώτης στιγμής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», σημείωσε σχετικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, αναφερόμενος στην εμπειρία από την κακοκαιρία Daniel.

Σε επόμενο στάδιο, οι φορείς έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προτάσεις οι οποίες και θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση- συνεδρίαση του Οργάνου, το προσεχές διάστημα.

Εκπρόσωποι αρχών και φορέων

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση μετείχαν οι:

Μιχαήλ Τσιάρας, αναπληρωτής Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων

Λάμπρος Κίτσιος, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν.Λάρισας (ΔΙ.Π.Υ.Ν)

Ολυμπία Τσακνάκη, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν.Λάρισας

Νικόλαος Γκουτζέλας, Α’ Πυροσβεστικός Σταθμός

Γεώργιος Νικολόπουλος, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας

Γρηγόρης Βλαχάκης, Διοικητής ΓΝΛ

Σουλτάνα Ανατολή, εκπρόσωπος Δασαρχείου Λάρισας

Ευστάθιος Νικολαϊδης, αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Αστυνόμευσης & Ελεγχόμενης Στάθμευσης Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας

Αγγελική Ευαγγελίδη, Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Λάρισας

Βασίλειος Καραλής, Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας

Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, αναπλ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδος

Νικόλαος Κόρκας, ΔΕΥΑΛ

Λάμπρος Σαμαράς, Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ/Π Λάρισας

Παναγιώτα Βύρλα, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αθανάσιος Κακαδιάρης, Πρόεδρος Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας

Μιχαήλ Φωκάς, εκπρόσωπος Τμήματος Λάρισας Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων

Γεώργιος Μαραμής, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Βασίλειος Αρχοντής, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου & υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας ΕΟΔΥΑ

Γεώργιος Καραϊσκος, Αντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου

Λυδία Πάντζιου, Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Εργαστήρι Ζωής – Τμήμα Εθελοντών

Αικατερίνη Μπεθάνη, Υπεύθυνη Έκτακτων Αναγκών Τοπικού Τμήματος Λάρισας – Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Αικατερίνη Χατζούλη, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Βασίλειος Καρατάσιος, Πρόεδρος 4ης Κοινότητας Λάρισας

Χρήστος Μακρίδης, Πρόεδρος Κοινότητας Γιάννουλης

Κωνσταντίνος Κερμελίδης, Πρόεδρος Κοινότητας Κοιλάδας

Θεόδωρος Μπελαής, Πρόεδρος Κοινότητας Λουτρού

Σπύρος Καδόγλου, Πρόεδρος Κοινότητας Μάνδρας

Κωνσταντίνος Λυγούρας, Πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης