Συνάντηση με τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Λάρισας πραγματοποίησε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας ΝΔ, Χρήστος Καπετάνος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του συλλόγου.

Ο κ.Καπετάνος συνομίλησε με τον πρόεδρο, κ. Αστέριο Τσούτσα και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχου του ΟΑΕΕ, ένα εκ των οποίων είναι η θεσμοθέτηση της προσωπικής διαφοράς που καθιερώθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και είχε ως αποτέλεσμα οι παλαιότεροι συνταξιούχοι να μη δούνε έκτοτε αυξήσεις στις συντάξεις τους, χωρίς ακόμη να έχει καταργηθεί. Πάγιο αίτημά τους η κατάργηση αυτής και ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καπετάνος μετά την συνάντηση ανέφερε:

«Άκουσα με προσοχή τους προβληματισμούς του δραστήριου Προέδρου κ. Τσούτσα και των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Λάρισας. Όπως μου επεσήμαναν, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ως το πλέον άδικο μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης, αποτελεί σταθερό αίτημά τους.

Η Κυβέρνηση και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες προς τους συνταξιούχους της χώρας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από 1-1-2023 , μετά από 12 χρόνια, θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους όλης της χώρας και αυτό δείχνει ότι παρά τον δύσκολο χειμώνα που επίκειται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η παροχή στήριξης στους συνταξιούχους μας, με εξαίρεση όσους έχουν το αγκάθι της προσωπικής διαφοράς.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συντάξεων είχε επεκταθεί η ισχύς μιας απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωνε συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει για περικοπές που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015- 2016. Η κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να το κάνει, το έκανε επειδή το έκρινε δίκαιο και σωστά έπραξε.

Συνάμα καταργείται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για πάνω από  1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισόδημα συνολικό πάνω από 12.000 ευρώ.

Σχετικά με το νόμο «Κατρούγκαλου», η κυβέρνηση της ΝΔ διόρθωσε πολλές αδικίες του νόμου, αλλάχτηκε το πέναλντι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι κρατήσεις που τους γίνονται πήγαν από το 60% στο 30%, αυξήθηκαν οι συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο και το πιο σημαντικό αλλάχτηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από 22% στο 9%.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι οι προβληματισμοί των συνταξιούχων θα διαβιβαστούν στο κεντρικό κράτος. Έγιναν σημαντικά βήματα, χρειάζεται όμως με το νέο έτος να καταργηθεί η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου».