Στην αιχμή της έρευνας για τον πρωτογενή τομέα, μπαίνει η πόλη της Λάρισας με την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙBΟ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ).

Η προκήρυξη του ΕΚΕΤΑ για το έργο κατασκευής των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου, έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,7 εκατ. ευρώ. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας, θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μεζούρλου, σε έκταση 70 περίπου στρεμμάτων που παραχώρησε τον Απρίλιο του 2022, ο Δήμος Λαρισαίων στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην συγκεκριμένη έκταση θα αναπτυχθούν κτιριακές υποδομές 2.300 τ.μ, ερευνητικές υποδομές αιχμής για τους ερευνητικούς άξονες του Ινστιτούτου, business center και πρότυπη ψηφιακή φάρμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΚΕΤΑ, στο Iνστιτούτο Βιοοικονομίας και Βιοτεχνολογίας θα υπάρχει η δυνατότητα εργασίας για 150 έως 200 ερευνητές.

Οι ερευνητικοί άξονες του Ινστιτούτου θα αφορούν

i.στη Γεωργία έντασης γνώσης (Γεωργία Ακριβείας |Ευφυής Γεωργία | Ψηφιακή Γεωργία), με μονάδες έρευνας για αγρο-ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη και Αγρο-πληροφορική,

ii.στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με μονάδες έρευνας για την Περιβαλλοντική μηχανική και αειφορία και τα ενεργειακά συστήματα βιοπαραγωγής και

iii.στην εργονομία και τη Βιομηχανική σχετικά με τις γεωργικές εργασίες και την ποιότητα ζωής, με μονάδες έρευνας για την εργονομία συστημάτων βιο-παραγωγής και βιομηχανική βιο-παραγωγικών συστημάτων.

Aπο την υπογραφή της μνημονίου συνεργασίας ΕΚΕΤΑ - Δήμου Λαρισαίων από τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ κ. Δημ. Τζιοβάρα και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, τον Απρίλιο του 2022

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Λάρισας και υπενθυμίζεται πως η απόφαση της διοίκησης του ΕΚΕΤΑ να επιλέξει την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας για τη λειτουργία του ΙΒΟ, προέκυψε μετά από αθόρυβες και ουσιαστικές επαφές της διοίκησης Απ. Καλογιάννη με τα στελέχη του ΕΚΕΤΑ, ενώ η εισήγηση της δημοτικής αρχής για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Μεζούρλο, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ολες οι πληροφορίες για την προκήρυξη του έργου από το ΕΚΕΤΑ στην ιστοσελίδα https://www.certh.gr/FFC086A2.el.aspx