Εκατοντάδες τρακτέρ και πούλμαν με αγρότες αναχωρούν αυτή την ώρα από ολόκληρη την επαρχία με κατεύθυνση την Αθήνα σε μια κλιμάκωση η οποία έχει να σημειωθεί χρόνια και απαιτεί χειρουργικές κινήσεις τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των αγροτών για να μην εκτροχιαστεί. Το Μαξίμου θα αφήσει τα τρακτέρ να μπουν συντεταγμένα στην Πρωτεύουσα ελπίζοντας πως αμέσως μετά το κίνημα θα «ξεθυμάνει».

Σήμερα το πρωί βάζουν μπρος τις μηχανές οι αγρότες για την μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Κυβέρνησης. Μπορεί να “θέρισαν” τα κυβερνητικά “μπλόκα” αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύει να τους αφήσει να “αλωνίσουν” και διαμηνύει πως ούτε θα ανεχθεί το να προκαλέσουν έμφραγμα στην Πρωτεύουσα, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια πολίτες, ούτε πρόκειται να βρεθεί μαγικά πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για έξτρα παροχές παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

150 τρακτέρ και δεκάδες πούλμαν κατευθύνονται στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των τρακτέρ τα οποία θα κινηθούν προς την Αθήνα είναι τριψήφιος. Το σχέδιο των αγροτών είναι να συνενωθούν στην εθνική οδό και να φτάσουν “κομβόι” την Τρίτη το πρωί στην είσοδο της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα με πούλμαν θα μεταφερθούν εκατοντάδες συνάδελφοί τους από τα μπλόκα της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Η συμμετοχή αγροτών στο συλλαλητήριο την ίδια ώρα αρχίζει και αυξάνεται. Μέρα με τη μέρα παίρνουν τηλέφωνο και κλείνουν θέση για συμμετοχή.

Η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα ξεκινά σήμερα το πρωί με τους αγρότες των Τρικάλων να βγαίνουν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και να κατευθύνονται προς την Καρδίτσα όπου και θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα οι αγρότες του Βόλου με τα τρακτέρ τους, μέσω της εθνικής οδού θα φτάσουν στον Πλατύκαμπο και θα ενωθούν με τους αγρότες της Λάρισας.

Δύο μεγάλα κομβόι θα ξεκινήσουν το απόγευμα για την Ανθήλη της Φθιώτιδας και στη συνέχεια για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα ενωθούν με τους αγρότες της Πιερίας και θα διανυκτερεύσουν. Οι αγρότες της Εύβοιας με τα τρακτέρ τους θα στρατοπεδεύσουν στο Σχηματάρι και όλοι μαζί το πρωί της Τρίτης θα πάρουν το δρόμο για την Αθήνα.

Σήμερα το πρωί οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία θα φορτώσουν τα τρακτέρ τους σε νταλίκες και θα τα οδηγήσουν στο Κάστρο Βοιωτίας. Από εκεί θα τους παραλάβει η αστυνομία και θα τους οδηγήσει στην Αθήνα.

Το μεγάλο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης στις 18:30 το απόγευμα και αναμένεται να συμμετέχουν έως και 5.000 αγρότες, πολλοί εκ των οποίων θα περάσουν τη νύχτα στο Σύνταγμα. Κύριο αίτημα τους το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Φόβοι για νέο εκτροχιασμό

Τα βλέμματα της Κυβέρνησης είναι στραμμένα στην έλευση των αγροτών η οποία θα δοκιμάσει τα νεύρα Μαξίμου, αστυνομίας και πολιτών.

Το απόγευμα της Κυριακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έλαβαν χώρες απανωτές συσκέψεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έλευση των τρακτέρ και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν αλλά όπως προβλέπει ο νόμος διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη και υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να εμποδιστεί η διέλευση των πολιτών. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην οδηγηθεί η όλη κατάσταση σε εκτροχιασμό αλλά ξεκαθαρίζει πως παρά τις αντιδράσεις, χώρος για επιπλέον μέτρα δεν υπάρχει.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες την Κυριακή ήταν ξεκάθαρο. "Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε" έγραψε σε ανάρτηση του ο Πρωθυπουργός με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο λίγο νωρίτερα να δηλώνει πως “δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε”.

Ειδικά για το ρεύμα υπογραμμίζουν πως η κυβερνητική πρόταση πρόταση έχει δύο χαρακτηριστικά, που τα ζητούσαν οι αγρότες, μόνιμο τρόπο επίλυσης, αλλά και έναν μηχανισμό που χαμηλώνει τις τιμές στο όριο του κόστους, ενώ για το πετρέλαιο, ξεκινά η συζήτηση από το 2025 και μετά για έναν μονιμότερο -σε συνδιαμόρφωση με τους αγρότες- και δικαιότερο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ.

Επίδομα στις αγρότισσες

Την ίδια ώρα, τη στήριξη της αγροτικής οικογένειας, με επίδομα, μέσα στον Μάιο, στις μητέρες αγρότισσες, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Μητέρα με 1 παιδί προβλέπεται να λάβει 300 ευρώ ετησίως, με δύο παιδιά 500 ευρώ, ενώ το επίδομα για τις τρίτεκνες θα είναι 700 και για τις πολύτεκνες 1000 ευρώ ετησίως. Το ύψος του κονδυλίου αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση νέο μήνυμα προς τους αγρότες, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ινδία αναμένεται να στείλει σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που θα δώσει στο STAR αλλά και στην κοπή πίτας τους οργανωτικού της ΝΔ στις 19:00 στο ξενοδοχείο Caravel.

Χρύσανθος Κοσελόγλου (cnn.gr)