«Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα», τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του Νερού για την ανθρωπότητα, αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Σύμφωνα με τη UNICEF, το 2023, καθημερινά, πάνω από 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαιναν εξαιτίας ασθενειών που τους προκάλεσε η πόση μολυσμένου νερού, η έλλειψη καθαρισμού του νερού και υγιεινής.

Συνολικά 190 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά σε 10 αφρικανικές χώρες διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την ανάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Στη χώρα μας, που μπορεί μέχρι στιγμής να μη στερείται υδάτινων πόρων, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα είναι απαραίτητη η ορθολογική διαχείριση του νερού, τόσο από το κράτος όσο και από κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Στη Θεσσαλία, το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος αναζητά ουσιαστικές και άμεσες απαντήσεις, καθώς η περιορισμένη ανάπτυξη έργων αξιοποίησης επιφανειακών υδατικών πόρων, οδήγησε στην υπερ-εκμετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων και δημιούργησε μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως: τη δραματική πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων, την υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων σε παράκτιες περιοχές και στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας, αλλά και συνολικά της ποιότητας και ποσότητας των υπόγειων υδατικών πόρων.

Με τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις τόσο στο κλίμα της περιοχής όσο και στις υδρολογικές συνθήκες θα αλλάξουν: το κλίμα θα γίνει θερμότερο και ξηρότερο, θα υπάρξει αύξηση ακραίων υδρολογικών φαινομένων (πλημμύρες και ξηρασίες), η καλλιεργητική περίοδος θα επιμηκυνθεί, οι γεωργικές υδατικές ανάγκες θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα το υδατικό έλλειμμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι ηποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών πόρων θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις!

Οι πλημμύρες και οι καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην πόλη μας αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο ότι οι φόβοι και οι επιστημονικές προβλέψεις βρίσκονται ΕΔΩ και προσδιορίζουν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε όλοι όσοι καλούμαστε να διαχειριστούμε από θέση ευθύνης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλο προβληματισμό τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση των Δ.Ε.Υ.Α και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως έχω δημόσια δηλώσει, αδυνατώ να κατανοήσω τη λογική της πρότασής του, το σε τι τελικά θα ωφελήσει και την αναγκαιότητα να οδηγηθεί η Κυβέρνηση σε μια απόφαση που μάλλον δημιουργεί προβλήματα παρά λύνει τέτοια.

Είναι προβληματισμοί που έχουν εκφραστεί και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο ΚΕΔΕ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ούτε για το ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό ούτε για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα με την υπάρχουσα μορφή.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης.

Ταυτόχρονα όμως είναι διαχρονικά και μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις ύδρευσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με σημαντικό κοινωνικό έργο και αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη.

Στόχος μας, να συνεχίσουμε και σε αυτή τη δημοτική περίοδο την προσπάθεια να κρατηθεί σε υψηλά standards η επιχείρηση, να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, συνεχίζοντας την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους δημότες μας και βεβαίως να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πόλης ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν.

Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα!