Στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την κυβέρνηση στάθηκε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος μετά το πέρας της σύσκεψης εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά ανέφερε: 

«Η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί απτή απόδειξη της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την κυβέρνηση, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, όσο και για την ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας.

Το προηγούμενο διάστημα, επισκέφθηκαν την περιοχή μας κλιμάκια στελεχών, με επικεφαλής αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς -με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Υφυπουργού ΥΜΕ, κ. Νίκου Ταχιάου, την περασμένη εβδομάδα για την οριστικοποίηση των θέσεων (σημείων και υποδομών) που έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

Σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, ο Δήμος Λαρισαίων αναμένεται να λάβει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο και το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Δική μας ευθύνη και προτεραιότητα είναι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, προς τις αρμόδιες αρχές για να εκκινήσει η διαδικασία επούλωσης των πληγών των συμπολιτών μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας. Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό.

Δεν μένουμε, όμως, μόνον σε αυτό. Γιατί η αποκατάσταση των ζημιών είναι το αυτονόητο, που όμως δεν εξασφαλίζει τη σιγουριά για το αύριο.

Διεκδικούμε νέο ρόλο και νέο περιεχόμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώνουμε ένα νέο διοικητικό μοντέλο, με συγκεκριμένη κατανομή αρμοδιοτήτων, το οποίο απαντά αποτελεσματικά στις αναγκαιότητες που οι φυσικές καταστροφές ανέδειξαν.

Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, εκφράζω με απόλυτη βεβαιότητα την αποφασιστικότητά μας, ως Δημοτική Αρχή, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται και να μετουσιώσουμε την καταστροφική εμπειρία των πλημμυρών σε ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους στη ζωή των συμπολιτών μας».