Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ώρα 13.00-15.00, με πρόσκληση από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, ταξιδεύουν στη Λάρισα.

Εδώ, στη νέα μητρόπολη των Βλάχων όπου έχουν εγκατασταθεί πολλές ομάδες βλάχικης καταγωγής, η εκπομπή συγκέντρωσε μουσικά συγκροτήματα αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών βλάχικων παραδόσεων από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Έτσι, για πρώτη φορά σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα επιμέρους μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των Βλάχων. 

Εκπροσωπούνται οι κομπανίες με τα χάλκινα λαϊκά πνευστά (που βρίσκουμε από το Νυμφαίο και τη Σαμαρίνα μέχρι το Λιβάδι της Ελασσόνας), οι βλάχικες παραδόσεις του Μετσόβου, των Τζουμέρκων, του Ασπροποτάμου και των Γρεβενών, καθώς και τα τραγούδια και οι χοροί των Αρβαντοβλάχων και των Γραμμουστιανών Βλάχων.

Για όλες αυτές τις ιδιαίτερες μουσικές και χορευτικές παραδόσεις, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους, μας μιλούν ο Μιχάλης Μαντέλας, ο Μιχάλης Τσακνάκης, ο Δημήτρης Παράσχος και ο Φώτης Τράσιας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: 

Κλαρίνο: Στέργιος Αποστολίνας, Γιάννης Δανίτσας, Φώτης Καραβιώτης, Σταύρος Κουσκουρίδας, Βασίλης Μπακαγιάννης, Δημήτρης Παράσχος και Κώστας Σμόλικας. Βιολί: Θάνος Ρούμπος. Λαούτο: Χρήστος Καλαμπούκας. Κρουστά: Αντώνης Παπαδόπουλος, Χρήστος Τράσιας και Νάκος Κουσκουρίδας. Ακορντεόν: Πέτρος Πιπιλιάρης. Τρομπέτα: Γιάννης Κάλας και Θεόδωρος Σιταράς. Τρομπόνι: Νίκος Καρδογιάννης.

Τραγουδούν οι: Φώτης Καραβιώτης, Θεόδωρος Μουστάκας, Βασίλης Μπακαγιάννης, Δημήτρης Παράσχος, Θάνος Ρούμπος, Φώτης Τράσιας και Δημήτρης Χατζής.

Συμμετέχει επίσης ομάδα γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου Λάρισας. 

Επιμέλεια χορών: Μιχάλης Τσακνάκης.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS