"Στα «Πλατάνια» με την Ελατοπαρέα!", είναι ο τίτλος του νέου επεισοδίου της εξαιρετικής μουσικής εκπομπής της ΕΡΤ "Το Αλάτι της Γης", που θα προβληθεί το μεσημέρι της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου, γυρισμένο στο Πουρνάρι του δήμου Τεμπών της Λάρισας. 

Στιγμιότυπο από το γύρισμα: "Αυτά τα μάτια Δήμο μου", Θάνος Ρούμπος (βιολί-τραγούδι), Νίκος Ρούμπος (κλαρίνο-τραγούδι), Γιάννης Λίταινας (τραγούδι-κιθάρα),  Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο-τραγούδι) και Κώστας Τσόκας: ντέφι-τραγούδι

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 13.00-15.00 μας προσκαλούν σ’ ένα φιλικό γλέντι στο Πουρνάρι Λάρισας με τα μέλη της «Ελατοπαρέας». 

Πρόκειται για μιαν ομάδα από μερακλήδες γλεντιστές με αφετηρία τη Λάρισα, που επισκέπτονται τα τοπικά πανηγύρια από τη Θεσσαλία έως την Ήπειρο, καλώντας αντιπροσωπευτικούς τοπικούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές σε γλέντια «στα σκέτα» (χωρίς μικρόφωνα και ηλεκτρική ενίσχυση). Πολλά από τα γλέντια αυτά τα καταγράφουν, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό οπτικοακουστικό αρχείο, καθώς και μια σειρά από φροντισμένες μουσικές εκδόσεις.

Στο δυναμικό γλέντι που καταγράφηκε από την εκπομπή, κάτω από τα πλατάνια στο χωριό Πουρνάρι της Λάρισας, τραγουδάμε και χορεύουμε με την εξαιρετική κομπανία των «Ρουμπαίων» από τους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα. Παράλληλα, όπως συνηθίζει η παρέα, δίπλα στα δημοτικά έρχονται να προστεθούν και ορισμένα «ψαγμένα» ρεμπέτικα τραγούδια που γεφυρώνουν τη δημοτική με την αστική λαϊκή παράδοση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ρούμπος (κλαρίνο-τραγούδι), Γιάννης Λίταινας (τραγούδι-κιθάρα), Θάνος Ρούμπος (βιολί-τραγούδι), Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο-τραγούδι) και Κώστας Τσόκας: ντέφι-τραγούδι. 

Ρεμπέτικη κομπανία: Απόστολος Σακκάς (μπουζούκι), Γιάννης Λίταινας (τραγούδι-κιθάρα), Λίνα Νούτσου (τραγούδι) και Μιχάλης Μαντέλας (κοντραμπάσο-μπουζούκι-τραγούδι). 

Χορεύουν φίλοι της «Ελατοπαρέας» (επιμέλεια: Δέσποινα Αγορογιάννη).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSSΘάνος Ρούμπος (βιολί-τραγούδι).