Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας τιμώντας την μακρόχρονη προσφορά στην παραδοσιακή μουσική του Νίκου και Κώστα Φιλιππίδη οργανώνει τιμητική εκδήλωση στις 13 Μαρτίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.30, στην αίθουσα  συναυλιών  του Δ.Ω.Λ.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστούν τρία μουσικά σύνολα της  Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας : η Παιδική Χορωδία με τον Κωσταβέλη Αποστόλη στο κλαρίνο, προχωρημένοι μαθητές, και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής που αποτελείται  από τους καθηγητές και συνεργάτες της Σχολής: Δεληγιάννη Μαρία τραγούδι, Δεδούσης Κώστας κλαρίνο, Μακρόπουλος Ρήγας βιολί, Ντάλλας Μανώλης ακορντεόν, Παπαδημητρίου Κώστας λαούτο και Μαυραντζάς Αποστόλης κρουστά.
Στο δεύτερο μέρος θα γίνει το αφιέρωμα στον Νίκο και Κώστα Φιλιππίδη οι οποίοι πλαισιωμένοι με καταξιωμένους συνεργάτες τους: Λευκοθέα Φιλιππίδη τραγούδι, Κωστας  Κίκιλης βιολί και Κώστας Μερετάκης κρουστά, θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ο Νίκος Φιλιππίδης γεννήθηκε στο Κεράσοβο Κονίτσης του Νομού Ιωαννίνων.
Πρώτο παιδί του γνωστού κλαρινίστα Φίλιππα, κατάγεται από μεγάλη οικογένεια μουσικών.
Από έξι ετών άρχισε να παίζει φλογέρα και οκτώ ετών κοντά στον πατέρα του έπαιζε σαντούρι, βιολί, ντέφι, λαούτο, ακορντεόν και κλαρίνο. Στα δεκαέξι του κατέβηκε στην Αθήνα. Σ’ αυτή την πρώτη περίοδο στην Αθήνα έγινε το απαραίτητο πρόσωπο στα γλέντια των Αθηναίων συγχωριανών του.
Μετά το στρατό το κλαρίνο γίνεται η αποκλειστική του απασχόληση. Εκείνη την περίοδο ασχολείται και με την έρευνα της παραδοσιακής μουσικής.
Ο Νίκος Φιλιππίδης έχει μία μακρόχρονη θητεία στο χώρο της Ελληνικής μας μουσικής, που απορρέει από τη βαθιά γνώση και αισθαντικότητα της τέχνης του.
Καλύπτει με το συγκρότημα του πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (Επίδαυρος, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο) τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Επίσης έχει πλούσια και γόνιμη δισκογραφία με τους καλύτερους Έλληνες ερμηνευτές, η οποία προκύπτει από τη βαθιά γνώση της μουσικής μας παράδοσης.
Ο καταλυτικός του ρόλος που επιτέλεσε και επιτελεί στα «πράγματα» της Ελληνικής μουσικής έχει όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και ιστορική κυρίως άποψη. Γιατί, έχει ως άξονα, πρώτον το σύστημα των ιδεών του για την τέχνη του κλαρίνου όπως βγαίνει από τον ίδιο και τη σημειολογία των συνεργασιών του και δεύτερον τις διαδρομές που ανοίγονται ή αλλάζουν κατεύθυνση μετά τη δική του καταλυτική παρεμβολή στο μουσικό γίγνεσθαι.
Η οργανολογία του κλαρίνου και των συγγενών πνευστών τον απασχολεί επίσης σε βαθμό που ο ίδιος κατασκευάζει το κλαρίνο του.
Το ύφος και το ήθος του, κάνουν να χαίρει τον σεβασμό όλων ανεξαρτήτως των συνεργατών και του κοινού του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Γεννήθηκε το 1950 στο Κεράσοβο Κονίτσης και κατάγεται από οικογένεια μουσικών. 0 πατέρας του, Φίλιππας, ήταν αντιπροσωπευτικός κλαρινίστας στην περιοχή και αποτέλεσε τη βασική αιτία που αγάπησε την παραδοσιακή μουσική. Από δώδεκα χρονών συμμετέχει κοντά στον πατέρα του στις εκδηλώσεις της περιοχής. Αργότερα, στην Αθήνα ασχολήθηκε και μελέτησε τη μουσική και άλλων περιοχών. Πέντε χρόνια στο θέατρο Δόρας Στράτου, παραστάσεις με χορευτικά σχήματα (Νέλλης Δημόγλου, Λύκεια Ελληνίδων), γάμοι, πανηγύρια, συναυλίες, σεμινάρια, φεστιβάλ, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ηχογραφήσεις και διεθνείς αποστολές σε όλο τον κόσμο, αποτελούν το πεδίο της μουσικής του δραστηριότητας.
Ο Κώστας Φιλλιπίδης έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους αντιπρόσωπους της μουσικοχορευτικής και τραγουδιστικής μας παράδοσης. Η δυνατή του μνήμη και το ταλέντο του στη μουσική ασκούν έντονη πεποίθηση στους συνεργάτες του που τον θεωρούν «ζωντανό μουσικό αρχείο».
Γενική είσοδος 10 Ευρώ.
Η προπώληση πραγματοποιείται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας,  Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00-13.00