Αφιέρωμα στον Νίκο Παπαθεοδώρου δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή παρουσιάζοντας το σπουδαίο έργο του Λαρισαίου γιατρού και ιστοριοδίφη Νίκου Παπαθεοδώρου.

Η περίπτωση του Νίκου Παπαθεοδώρου είναι ξεχωριστή, γράφει ο Νίκος Βατόπουλος, καθώς κατόρθωσε μέσα από τις συλλογές και τις μελέτες του να ανασυστήσει την ιστορική διαδρομή της Λάρισας, να οργανώσει το άυλο και υλικό απόθεμα στη διαχρονία του και να καλλιεργήσει νέο ενδιαφέρον για την πορεία της πόλης. Μαιευτήρας επί σειράν ετών, μια προσωπικότητα της Λάρισας, ο Νίκος Παπαθεοδώρου είναι ένας πολίτης με πλήρη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης του απέναντι στον τόπο και στην Ιστορία.

Στην συνέντευξή του ο ίδιος κάνει αναφορά και στην έκθεση προσωπικών του αντικειμένων που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα:

«Είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο με εκείνα τα αντικείμενα της προσωπικής μου συλλογής, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη Λάρισα. Μάλιστα υπάρχει σαν σκέψη να δοθεί τίτλος το «Mea dulcissima Larissa» (Η γλυκυτάτη μου Λάρισα). Ο τίτλος είναι δάνειο από κείμενο του λόγιου Αλέξανδρου Ελλάδιου του Λαρισαίου (Λάρισα 1686 - Ρωσία;), ο οποίος εκτός από την αναφορά της Λάρισας μετά το όνομά του, εκφράζει τον θαυμασμό για τη γενέθλια πόλη του και στο συγγραφικό του έργο.

Πρόκειται για μια πολυθεματική έκθεση, με επιμέρους αναφορές αποκλειστικά για τη Λάρισα (λόγιοι, κλήρος, περιηγητές, εκκλησιαστικά κειμήλια, παλαιά έγγραφα, χειρόγραφα βιβλία, παλαίτυπα, χαρακτικά, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, κειμήλια της τουρκοκρατίας, και άλλα). Την έκθεση αυτή θέλω να τη μοιραστώ με τους συμπολίτες μου, για να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας της, τεκμήρια του βίου των προγόνων μας, τον τρόπο και το επίπεδο εκπαίδευσής τους, τον τύπο λατρείας, τη μορφή της πόλης σε διάφορες χρονικές περιόδους, τους θριάμβους και τις συμφορές της. Με έναν λόγο, στην έκθεση αυτή έχω συγκεντρώσει όλο το περίσσευμα της αγάπης για την πόλη μου».

Κώστας Τόλης εφ ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)