Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων η καθαρίστρια από τον Βόλο ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, ζητώντας να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Σύμφωνα με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015, που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τον μισθό της.
Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996, που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».
Αναφορικά με το αδίκημα της ζημίας σε βάρος του Δημοσίου, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι δε θεμελιώνεται η περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Παράλληλα, η κ. Σμυρλή ζήτησε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη, αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.
Μέρα το τέλος της διαδικασίας η 53χρονη δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη κι ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν.  Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου. Μέσα από τον Γολγοθά που πέρασα εγώ, να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα οι 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια, όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα» είπε η καθαρίστρια.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

naftemporiki.gr