Εκτεταμένη αναφορά έκανε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010», σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα για το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές από τις οικογένειες θυμάτων των ολοκαυτωμάτων.

Συγκεκριμένα η βουλευτής Λάρισας κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να την κάνει αποδεκτή, λέγοντας τα εξής:

«Τον Γενάρη του 2020, κύριε Υπουργέ, έκανα μια επίκαιρη ερώτηση της αρμοδιότητάς σας για το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές, σχετικά με τις οικογένειες θυμάτων Ολοκαυτωμάτων από τη γερμανική και ιταλική Κατοχή.

Σε αυτά, κύριε Υπουργέ, τότε είχατε απαντήσει και είχατε απαντήσει ζωντανά στη Βουλή και έχω καταγράψει την ομιλία σας, όπως τη γνωρίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής, για το ιστορικό, μαρτυρικό Δομένικο της Ελασσόνας, κι ότι θα είστε θετικός.

Μας είπατε ότι σε λίγο καιρό θα το τακτοποιήσετε. Σας θυμίζω πώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχατε νομοθετήσει διάταξη με ‘’νυχτερινή τροπολογία’’ για τη γενικότερη επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Ήδη όμως αυτό το βρίσκετε μπροστά σας, γιατί τα δικαστήρια της Ελλάδας σιγά σιγά αποφασίζουν ένα προς ένα, ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξή σας.

Αυτή τη στιγμή οι Άνθρωποι μας παλεύουν για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από την καταστροφή που τους προξένησαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Μας υποσχεθήκατε από τον Γενάρη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα επιλύονταν. Δυστυχώς δεν το επιλύσατε μέχρι σήμερα - όπως βλέπω…

Για αυτό το λόγο, καταθέτουμε επίσημα στο Υπουργείο σας, με πρώτη την υπογραφή της Προέδρου μας, αλλά και ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σας καλώ αυτή τη στιγμή να την κάνετε αποδεκτή, όχι μόνο γιατί είναι δίκαιο, αλλά και γιατί είναι και ηθικό. Προς Θεού! 

Μιλάμε για αποζημιώσεις από στρατεύματα κατοχής! Τι άλλο να πω για αυτό πάρα μόνο τούτο;», κατέληξε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στον αρμόδιο Υπουργό και αναμένοντας μια στοιχειώδη επίδειξη ευθύνης από πλευράς της Κυβέρνησης, για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα , με άγνωστες ακόμη τις προθέσεις του Υπουργού