Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν αναμένεται να κάνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η ανοδική τάση της διεθνούς τιμής του αργού των τελευταίων ημερών , σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που από τα 0,23 εκτοξεύεται στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο και της αύξησης του ΦΠΑ από το 23 στο 24%, ανατρέπει τις μέχρι πρότινος προβλέψεις για τιμές στα περυσινά επίπεδα. Με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο έναντι των 87 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και σήμερα το αργό πωλείται με πάνω από 49 δολάρια το βαρέλι, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βγάλει μέσα στην εβδομάδα τη σχετική απόφαση, επανεκτιμώντας το νέο δεδομένο της αυξημένης φορολογίας που οδηγεί σε επιβάρυνση των τιμών και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των νοικοκυριών στο καύσιμο. Πάντως , σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Λάρισας Έλλη Παπαδοπούλου, το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία διευκρίνηση μέχρι σήμερα για την τιμή του πετρελαιού, όπως  και για το επίδομα θέρμανσης που αναμένουν χιλιάδες νοικοκυριά.

Η αγορά δεν αναμένει πάντως αύξηση της ζήτησης, ακόμη και με χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς εκτιμά ότι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν επιτρέπουν και αύξηση δαπανών για πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση ενός βαρύ χειμώνα που σε άλλες συνθήκες θα υποχρέωνε τους καταναλωτές να ανάψουν τους καυστήρες.

thessaliatv.gr