Μια φορά κι έναν καιρό, στις 2 Απριλίου στη Δανία γεννήθηκε ένα φτωχό αγόρι, ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Σαν παιδί ήταν περίεργο αλλά με εξαιρετική φαντασία. Όταν μεγάλωσε έκανε πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο, να γράφει παραμύθια. Σήμερα μικροί και μεγάλοι γνωρίζουμε και έχουμε αγαπήσει τα παραμύθια του μέσα από χιλιάδες βιβλία που έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

Κάθε χρόνο η IBBY (International Board on Books for Young People ) ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά, γιορτάζει τα γενέθλιά του με την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου». 

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας συμμετέχουν στον εορτασμό κάθε χρόνο οργανώνοντας την «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας». Φέτος θα γιορτάσουμε μαζί με τους μικρούς μαθητές  σε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων από 1 έως 15 Απριλίου συναντώντας συγγραφείς και εικονογράφους Παιδικής Λογοτεχνίας που θα μας ταξιδέψουν μέσα από τις αφηγήσεις τους σε κόσμους μαγικούς με οδηγό τη φαντασία. Το υπέροχο ταξίδι στο κόσμο του παιδικού βιβλίου ξεκινά και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά:

Την Παρασκευή 1 Απριλίου τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουλντούμη. Στα βιβλία της παίζοντας με τις λέξεις δημιουργεί πρωτότυπες ιστορίες προκαλώντας το ενδιαφέρον των παιδιών με μοναδικό σκοπό ένα απολαυστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη. «Πως τα γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά, ο μπαμπάς και η μαμά όταν ήτανε παιδιά…». Η συγγραφέας προσκαλεί τα παιδιά σε ένα βιωματικό ταξίδι στα σχολεία της Ελλάδας του χτες.

Την Τρίτη 5 Απριλίου τη συγγραφέα  Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου σε ένα ταξίδι στο  μαγικό κόσμο της φιλαναγνωσίας, κουβεντιάζοντας την αξία των βιβλίων και του ρόλου τους  στη ζωή τους.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό  Τασούλα Τσιλιμένη. Με  τα  βιβλία της «Γάτα σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί» και «Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας» ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο της Τέχνης,  αναδεικνύει την αγάπη για την φύση και τα ζώα αλλά και την αξία της αγάπης και της συντροφικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου την εικονογράφο και συγγραφέα  Πέγκυ Φούρκα. Με αφορμή τα βιβλία της συζητά με τα παιδιά για τη δημιουργία ενός βιβλίου, την εικονογράφηση, τον τρόπο που «ζωντανεύουμε» τους ήρωες και παίζει  μαζί τους διαδραστικά παιχνίδια. 

Την Παρασκευή 8 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Μαρία Αγγελίδου. Μέσα από τα ιστορικά παραμύθια της  μαθαίνει στα παιδιά πως η ιστορία δεν είναι μόνο ένα μάθημα αλλά το συναρπαστικότερο και το πιο «ζωντανό" βιβλίου του κόσμου.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου. «Στον καιρό της κρίσης μπορείς να βοηθήσεις! Λίγο απ΄ το γέλιο σου αν σκορπίσεις, πολλή αγάπη θα κερδίσεις…»: ένα παραμύθι που μιλάει διακριτικά και με ευαισθησία για την κρίση

Και τη συγγραφέα Κατερίνα Αναγνώστου.  «Ένα βιβλίο και όνειρα γλυκά…». Εστιάζουμε στη συνήθεια να διαβάζουμε πριν να κοιμηθούμε και μαθαίνουμε πως αυτό  βοηθά το σώμα και τη ψυχή μας.

Την Τρίτη 12 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιώτα Φώτου,  με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας προσεγγίζει διαθεματικά τα βιβλία της «Κώδικας 99» και «Όταν χάσαμε την Ντόλυ» φέρνοντας τα παιδιά απέναντι σε σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας  

Και τη συγγραφέα  Λίνα Μουσιώνη, η οποία προσκαλεί τους μικρούς μαθητές για δημιουργική ανάγνωση των βιβλίων «Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε» και «Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι» για να ανακαλύψουμε μαζί το μυστικό του χρόνου και να παίξουμε στο ακρογιάλι της φιλίας. Με εικαστικές και εμψυχωτικές δραστηριότητες.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Βαγγέλη Κολώνα σε ένα παραμύθι οικολογικό και όχι μόνο…

Την Πέμπτη 14 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Τσιαμπαλή-Κελεπούρη η οποία θα διαβάσει, συζητήσει και θα παίξει με τα παιδιά διαδραστικά παιχνίδια με αφορμή τα βιβλία της. 

Την Παρασκευή 15 Απριλίου τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βασίλη Καραβίδα. Μέσα από το βιβλίο του «Ποιος έκρυψε τον ήλιο» οι μικροί μαθητές καταφέρνουν να σώσουν το περιβάλλον από την καταστροφή με οδηγό τους την ελπίδα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. 

Παρακαλούνται τα σχολεία Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Λάρισας που επιθυμούν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν έως την Πέμπτη 24 Μαρτίου με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Ρούσβελτ 59 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο) από 8.00π.μ. έως 2.00 μ.μ. και στο τηλέφωνο 2410-671173. 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί Έκθεση Βιβλίου στον 2ο όροφο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου.