Να πληροφορήσει την ελληνική Βουλή για τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη καλεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτησή του σημειώνει ότι «στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των καταλήψεων ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων από ομάδες γνωστών αγνώστων έχω καταθέσει έως σήμερα τρεις (3) ερωτήσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και μια επίκαιρη ερώτηση. Δυστυχώς, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δήλωσε κώλυμα να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, στις 20 Ιουλίου, ενώ από τις γραπτές ερωτήσεις ουσιαστικά απήντησε τελικώς μόνον στην τελευταία. Αλλά και σε αυτήν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο σαφέστατο ερώτημα πόσα και ποια είναι επιτέλους τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη από ομάδες αντεξουσιαστών ή, πιθανώς, από άλλους. Κι αυτό, παρά το γεγονός, όπως αναφέρθηκε και στην πλέον πρόσφατη ερώτησή μας, ότι συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο, αντλημένα, κατά τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, από επίσημα στοιχεία τα οποία διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία. Είναι ειλικρινά πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε τους λόγους αυτής της μυστικοπάθειας εκ μέρους του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων έχει στόχο την συνέχιση της ανομίας.
Επισημαίνουμε ωστόσο ότι στην απάντηση που λάβαμε αναγράφεται αυτολεξεί: “καθίσταται γνωστό ότι οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων σήμερα, συγκριτικά με το 2015, στο σύνολο της Επικράτειας έχουν αυξηθεί μόλις κατά πέντε (5), σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αφήνοντας έωλους τους ισχυρισμούς όσων για μικροκομματικούς και αντιπολιτικούς λόγους κινδυνολογούν άκριτα μεγενθύνοντας προβλήματα, τα οποία η παρούσα Κυβέρνηση κληρονόμησε”».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «ποια είναι αυτά τα πέντε (5) κτίρια που, όπως αναφέρετε στην επίσημη απάντησή σας από 27.7.17, καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα 2,5 τελευταία, χρόνια, από ποιους έχουν καταληφθεί και γιατί δεν έχουν ακόμη εκκενωθεί;».