«Αν η πολιτεία αδυνατεί να παράσχει κίνητρα για να αναδειχθούν τα προτερήματα της οινοποιίας μας, τουλάχιστον να μη βάζει εμπόδια. Προϋπόθεση για να κερδίσουν τα κρασιά μας τη μάχη σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, είναι να σαρωθούν τα προσχώματα που εμποδίζουν αυτόν το στόχο. Πρωτίστως αυτό αφορά τον απαράδεκτο ειδικό φόρο στο κρασί, που η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί, παρά τις περί του αντιθέτου επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και της ανερυθρίαστης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που με μεγάλη ευκολία λέει και... ξελέει».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στην «Οινοποιία Αλατά» στη Φαλάνη της Λάρισας.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το οινοποιείο κατόπιν πρόσκλησης του οινοπαραγωγού κ. Τάκη Αλατά, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες» για το 2018. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συμμετείχε στην απαραίτητη γευσιγνωσία των κρασιών του οινοποιείου και συζήτησε για θέματα σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή, τον ειδικό φόρο στο κρασί και τις προοπτικές των κρασιών από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.
Στη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ακόμη τα εξής:
«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας δίνει ο τόπος μας, το κλίμα, η παράδοσή μας και το μεράκι των οινοποιών, οφείλουμε να τα στηρίξουμε με στοχευμένες δράσεις. Να διαμορφώσουμε το περιβάλλον που θα συνδράμει στη διασφάλιση της ποιότητας των κρασιών μας, από την παραγωγή ως την προβολή και την προώθησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκα και κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την καθιέρωση επιδοτούμενου προγράμματος αντιβρόχινων μεμβρανών για τα αμπέλια και την επιδότηση της αναδιάρθρωσης των αμπελώνων με πιο εμπορικές και ποιοτικές ποικιλίες, μέχρι τα προγράμματα προώθησης των κρασιών, για να διαφημίσουμε την ποιότητά τους και τη δουλειά των οινοποιών μας.

Δυστυχώς, στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, επέφερε ένα πλήγμα στον δυναμικό κλάδο της οινοπαραγωγής. Αν, όμως, δεν στηριχθούν ουσιαστικότερα τομείς που έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι σαν να ψαλιδίζουμε τα φτερά μας».