«Ο ελληνισμός στη διαχρονικότητά του έχει αποδείξει ότι απέναντι στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις κατορθώνει να βρίσκει τον ορθό δρόμο, κατανικώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν στην διαδρομή του. Αυτό είναι και το μεγάλο μήνυμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, σημείο καμπής στην χιλιόχρονη βυζαντινή εποποιΐα, και φάρος ελπίδας για τους Ορθοδόξους εσαεί. Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός συμβαδίζουν και συνυπάρχουν σε έννοιες ταυτόσημες έως και σήμερα, σε πείσμα των καιρών».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης του Διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του «εξ Οικονόμων» και του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων.
Ο κ. Χαρακόπουλος στη δήλωσή του σημείωσε ακόμη ότι «σε αυτές τις δυσχερείς για το έθνος ημέρες, που οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται απειλητικά από πολλές κατευθύνσεις, έχουμε ανάγκη προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο οποίος πέτυχε να συγκεράσει αποτελεσματικά την ιερατική του ιδιότητα με αυτήν του εκπαιδευτικού και να τις θέσει στην υπηρεσία του Γένους, αλλά και ο μαρτυρικός επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ που θυσιάστηκε για την πατρίδα στην πολιορκία της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Αντλώντας τα σωστά παραδείγματα από την μακρά ιστορική μας διαδρομή, πρέπει να αναστοχαστούμε τις επιλογές που έχουμε ενώπιόν μας, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Να έχουμε στο νου μας ότι κάθε επιβουλή εναντίον της πατρίδας μας δεν θα έχει καμία τύχη, αν εμείς, ως Έλληνες, πιστέψουμε στις αρχές και στις αξίες μας, και παραμείνουμε ενωμένοι, μακριά από τεχνητούς διχασμούς και υπονομευτικές έριδες. Ας μη λησμονούμε ότι οι “ανέμελοι” καιροί έχουν πλέον περάσει. Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή που οι ευθύνες όλων μας έναντι της ιστορίας και του μέλλοντος είναι πολύ βαριές».
Μετά τη λειτουργία πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον περίβολο της εκκλησίας. Για τον Κωνσταντίνο Οικονόμου και τον Ρωγών Ιωσήφ μίλησε ο ιστορικός κ. Κώστας Σπανός. Η προτομή που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι δωρεά της Τσαριτσανιώτισσας κ. Πολυξένης Χατζηλέλεκα.