Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη σύνταξη χηρείας γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους, μετά την εφαρμογή του νόμου 4386/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ετέθησαν στον αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο σε συνάντηση που είχαν μετά από πρωτοβουλία του απόστρατου αξιωματικού κ. Απόστολου Παπαπαρίση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός άκουσε με προσοχή το πρόβλημα που εξέθεσε ο κ. Παπαπαρίσης ο οποίος επισήμανε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου ο νόμος αδικεί κατά περίπτωση τις επιζώντες συζύγους. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε μια γυναίκα που είναι κάτω των 52 ετών όταν αποβιώνει ο σύζυγος, ανεξαρτήτως με το χρόνο του έγγαμου βίου και με τα χρόνια υπηρεσίας του συζύγου, απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και μετά η σύνταξη διακόπτεται οριστικά, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν όπου συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση ή το πέρας των σπουδών. Για μια γυναίκα που ήταν 52 ως 55 ετών όταν απεβίωσε ο σύζυγος, απονέμεται σύνταξη για 3 χρόνια και έπειτα αφού διακοπεί συνεχίζεται μετά τα 67.
Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο κ. Χαρακόπουλος, που δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον αρμόδιο τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ κ. Γιάννη Βρούτση, δήλωσε τα εξής:
«Σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, και με δεδομένο ότι πολλές από τις συζύγους δεν ήταν δυνατό να εργαστούν λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του εκλιπόντος συζύγου (κυρίως στελέχη ενόπλων δυνάμεις και σωμάτων ασφαλείας με συχνές μεταθέσεις) ώστε οι ίδιες να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θεωρώ εύλογο το αίτημά τους για διόρθωση των αδικιών που προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου, προκειμένου να δικαιούνται απρόσκοπτα τη σύνταξη χηρείας».