«Αν όλα λειτούργησαν στην εντέλεια, όπως υποστηρίζει στην απάντησή του ο κ. Καμμένος, τουλάχιστον εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τότε πώς φθάσαμε στους 99 νεκρούς;

Και αν οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού κινητοποιήθηκαν με τέτοια ταχύτητα και με τον συντονισμό που διατείνεται στο έγγραφό του, τότε πώς δικαιολογείται οι πυρόπληκτοι να παραμένουν στις ακτές για 5,6 ή και 7 ώρες, και κανείς να μην τους διασώζει, κανένα μέσο να μην τους προσεγγίζει, ενώ τηλεφωνούσαν αγωνιωδώς ζητώντας βοήθεια.

Πώς τόσοι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους πνιγμένοι στη θάλασσα, αφού τους παρέσυραν τα κύματα, μόνοι και αβοήθητοι».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, σε σχετική ερώτησή του.
Στην απάντησή του ο κ. Καμμένος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι: ‘‘Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν τις αρμόδιες αρχές μέσω μεγάλης κινητοποίησης δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους (ΣΞ - ΠΝ - ΠΑ), οι οποίες προβλέπονται στο Σχέδιο “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”, αλλά και επιπρόσθετα των προβλεπομένων σε αυτό, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των δυνάμεων αυτών πραγματοποιείται μετά την κήρυξη του υπόψη Σχεδίου για τις δασικές πυρκαγιές ή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατόπιν εντολών της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. Περαιτέρω, μειώθηκε ο χρόνος ετοιμότητας των τμημάτων του Σχεδίου “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κατά το ήμισυ (από 4 σε 2 ώρες)».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ακόμη ότι «δυστυχώς από το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης, είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από την τραγωδία που βίωσε όλη η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.

Συνεχίζουν να θεωρούν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε και στην επίσκεψη-σόου του κ. Τσίπρα στον ‘‘τόπο του εγκλήματος’’ με κλακαδόρους και παρατρεχάμενους, όπου δεν ακούστηκε μια συγγνώμη. Οι ευθύνες, όμως, της τραγωδίας είναι υπαρκτές και πρέπει να αποδοθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός διαπίστωσε και την πολιτική ποιότητα αυτών που είχαν κάνει σημαία τους το καλούμενο ‘‘ηθικό πλεονέκτημα’’».