Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την επέτειο των 107 χρόνων από την εξέγερση των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, που εορτάστηκε στο Κιλελέρ, έκανε την ακόλουθη δήλωση!
«Τιμούμε την εξέγερση του Κιλελέρ όταν αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και όχι όταν κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα! Όταν επισημαίνουμε έγκαιρα κινδύνους και υποδεικνύουμε λύσεις.
Εδώ από το Κιλελέρ κρούω το καμπανάκι του κινδύνου για τον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά, που αν υπερψηφιστεί χωρίς αλλαγές από το ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει κερκόπορτα για την άλωση εμβληματικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το τσίπουρο και το ούζο. Πάση θυσία πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα εμφιάλωσης εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, που θα στερήσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος από τους ανθρώπους του τόπου παραγωγής. Όπως επίσης πρέπει να αποτραπεί η υπερεξουσία σε βαθμό αυθαιρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατάργηση ΠΓΕ. Για να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε, κατόπιν εορτής, χρειάζεται τώρα εγρήγορση όλων, προκειμένου να υπάρξουν οι επιβεβλημένες διορθώσεις του Κανονισμού, που υπέδειξα και κατά την συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της βουλής.
Οι κολίγοι των αρχών του 20ού αιώνα διεκδίκησαν το δικαίωμα στο δικό τους κλήρο. Και το δικαίωμα αυτό το κέρδισαν με θυσίες, φέρνοντας στις κατοπινές δεκαετίες, παρά τις περιπέτειες του τόπου, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της Θεσσαλίας. Σήμερα, ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται εκ νέου ενώπιον τεραστίων προκλήσεων, που βάζουν σε δοκιμασία την ίδια την ύπαρξή του. Μια σκληρή φοροεπιδρομή, κυρίως μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγεί μεγάλο τμήμα των αγροτών στην απόγνωση. Αντί η πρωτογενής παραγωγή να γίνει ατμομηχανή για την ανασύνταξη της βυθιζόμενης ελληνικής οικονομίας, αντί η επαρχία να γίνει πόλος έλξης για τα μαστιζόμενα από την ανεργία αστικά κέντρα, αντί τα ποιοτικά μας προϊόντα να κατακτούν τις διεθνείς αγορές, η αγροτική παραγωγή φυτοζωεί εξαιτίας των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών. Μοναδική ελπίδα για τον αγροτικό κόσμο, τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, είναι η αλλαγή πολιτικής, που η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα εφαρμόσει».