«Οι Κοινωνιολόγοι και άλλοι Κοινωνικοί Επιστήμονες με αντικείμενο σπουδών που άπτεται των αρμοδιοτήτων και του σκοπού λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, δεν συμμετέχουν ισότιμα στις προσλήψεις για τις δομές αυτές» τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Η ερώτηση που κατατέθηκε μετά από συνάντηση που είχε κ. Χαρακόπουλος με τον κ. Νίκο Πουτσιάκα, Πρόεδρο Κοινωνιολόγων Λάρισας, και την κ. Διονυσία Τριπολίτου, υπεύθυνη παραρτημάτων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, αναφέρει ότι «τα Κέντρα Κοινότητας που θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 4368/2016 είναι νέες δομές παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, που θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα οργανώσουν δράσεις προς διευκόλυνση της καθημερινότητας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Θεσσαλός πολιτικός, «η διαδικασία στελέχωσης αυτών των δομών έχει σοβαρά κενά. Οι Κοινωνιολόγοι και άλλοι Κοινωνικοί Επιστήμονες με αντικείμενο σπουδών που άπτεται των αρμοδιοτήτων και του σκοπού λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, δεν συμμετέχουν ισότιμα στις προσλήψεις για τις δομές αυτές, διότι η θέση του συντονιστή των νέων δομών απευθύνεται μόνο σε μια ειδικότητα, αυτή των Κοινωνικών Λειτουργών, αποκλείοντας τους υπόλοιπους πτυχιούχους Κοινωνικούς Επιστήμονες από τη θέση αυτή (σημείο 3.2, άρθρο 4, ΦΕΚ 854/Β/30-3-2016). Επίσης, στους πίνακες ενδεικτικού κόστους στον Οδηγό Εφαρμογής και Λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, δεν αναφέρεται ενδεικτικά άλλη ειδικότητα ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικού Επιστήμονα, παρότι αυτό αναφέρεται ρητά στο σημείο 3.2, άρθρο 4, ΦΕΚ 854/Β/30-3-2016»
Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «τα παραπάνω στοιχεία, δημιουργούν ένα ασαφές περιβάλλον για την προτίμησή των Κοινωνιολόγων από τους δήμους, ως έχοντες την ικανότητα και γνωστικό υπόβαθρο να ανταπεξέλθουν στο ρόλο των Κέντρων Κοινότητας. Επιπροσθέτως, παρόμοιο είναι το φαινόμενο με τους διαγωνισμούς για την Κοινωφελή Εργασία σε δήμους όλης της χώρας όπως και για τις δομές στα hotspot, όπου ΠΕ/ΤΕ κοινωνικοί επιστήμονες αιτούνται για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και όχι για θέσεις που αρμόζουν στο αντικείμενό τους».
Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί την αρμόδια υπουργό να απαντήσει:
•    Αν προτίθεται να διευκρινίσει τις ασάφειες, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ίσων ευκαιριών για όλους τους Κοινωνικούς Επιστήμονες.
•    Αν θα λάβει υπόψη τις ενστάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων που ζητούν την ισότιμη συμμετοχή Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών επιστημόνων στις υπό σύσταση υπηρεσίες των Περιφερειών που πρόκειται να αναλάβουν τον συντονισμό των Κέντρων Κοινότητας.