Στο σημαντικό έργο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε «φάρο Ορθοδοξίας και ελληνικών γραμμάτων», αλλά και «παράδειγμα ορθόδοξης μαρτυρίας» αναφέρθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας τη λαμπρή επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ακαδημίας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του, στο αμφιθέατρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας στο Κολυμπάρι, σημείωσε τα εξής:
«Ζούμε σε μια εποχή σύγχυσης και προκλήσεων. Ο κόσμος μας ομοιάζει με σκάφος χωρίς πυξίδα.
Σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο ρόλος της Ορθοδοξίας ως παράγοντα εξισορρόπησης και ειρήνευσης, κοινωνικής και εσωτερικής, καθίσταται εκ των πραγμάτων κομβικός. Και τούτο το γνωρίζουν, πρωτίστως, οι ίδιοι οι ποιμένες της Εκκλησίας μας, που σήμερα βρίσκονται μαζί μας, και εντός της διακεκαυμένης ζώνης, με φώτιση και ταπεινότητα, έχουν αφιερωθεί στην υπηρέτηση του Λόγου του Θεού, στον αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής.
Το ειρηνοποιό έργο της Ορθοδοξίας επιτελεί επίσης με συνέπεια, επί μια πεντηκονταετία, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, που σήμερα εορτάζομε πανηγυρικά. Πραγματικός φάρος Ορθοδοξίας και ελληνικών γραμμάτων! Χωρίς τυμπανοκρουσίες, μακριά από τα φώτα της παροδικής δημοσιότητας, σηκώνει γέφυρες συνεννόησης, πάνω από τα χάσματα που ανοίγουν τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες.  Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αποτελεί παράδειγμα ορθόδοξης μαρτυρίας!
Αποκορύφωμα αυτής της πορείας συνιστά, οπωσδήποτε, η Αγία και Μεγάλης Σύνοδος της Ορθοδοξίας, που φιλοξενήθηκε εδώ το θέρος του 2016. Η Σύνοδος αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα των άοκνων και επίπονων προσπαθειών του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, για την υπέρβαση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τις κατά τόπους Εκκλησίες, και την εδραίωση της Ορθοδοξίας σε δύναμη ειρήνης και αγάπης, φάρο ελπίδας σε έναν κόσμο που αναζητά να βρει το δρόμο του.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ήθελα να ευχηθώ το έργο αυτό να συνεχισθεί, υπερβαίνοντας τις πρόσκαιρες αντιξοότητες, και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης να εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της προς χάριν του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Ειρήνης».
Χαιρετισμό απηύθηναν, επίσης, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β´, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος, εκπρόσωποι των εκκλησιών της Ρουμανίας, της Ελλάδος και της Πολωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σέλινου κ. Αμφιλόχιος, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας, Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.