Υπό εξέταση είναι το αίτημα που έθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σε ότι αφορά την αναγκαιότητα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτών και εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βoήθειας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κόκκαλης είχε υποβάλλει αίτημα αφενός να καθιερωθεί με διάταξη νόμου ή με τροπολογία, για όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές – τριες του ΕΣΥ αυτό που ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές-τριες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές – τριες του ΕΣΥ που διορίζονται μετά το 2011, που να επιτρέπει την ασφάλιση όλων στα ΒΑΕ, ώστε να τυγχάνουν άπαντες οι νοσηλευτές/τριες, των σχετικών συνταξιοδοτικών ευεργετημάτων ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους και αντίστοιχα να τροποποιηθεί η υπ' αριθμ. ΥΑΦ10//2011 (ΥΑ Φ10221/οικ.26816/929 - ΦΕΚ Β'/2778/2011 - Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, με την προσθήκη στον κατάλογο των κατηγοριών επαγγελμάτων, που χαρακτηρίζονται ως ΒΑΕ, και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), δηλαδή οδηγών και διασωστών, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών εργασίας τους, ώστε εν συνεχεία να θεσμοθετηθεί και η ασφαλιστική ένταξη αυτών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «για ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), οι οποίο ως προς τη συνταξιοδότησή τους διέπονται από τις ισχύουσες για τους δημοσίους υπαλλήλους διατάξεις (Π.Δ. 169/2007 Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) στο καθεστώς των βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ήδη εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης σχολιάζει την απάντηση του κ. Βρούτση λέγοντας ότι «είναι σαφώς στη θετική κατεύθυνση αρκεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να μην παραμείνει ως μία ακόμη λιμνάζουσα εκκρεμότητα. Η ένταξη αυτών των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι το αυτονόητο που υποχρεούται να πράξει η πολιτεία απέναντι σ’ εκείνους που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την ανθρώπινη ζωή».