Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στη διυπουργική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού στα νησιά μας και ειδικά στη Μυτιλήνη, τη Σάμο και την Χίο, ενώ υπάρχει σειρά επαφών με τις τοπικές Αρχές και τους θεσμούς, σημείωσε ο κ.Βίτσας. Κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, πέρα από την διαχείριση όπου «παραδίδουμε μαθήματα» για ένα τόσο δύσκολο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, όπως είπε.

Στόχος είναι να εξεταστεί και να βελτιωθεί ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι διαδικασίες της ταυτοποίησης, της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, της μεταφοράς σε άλλες χώρες, το εσωτερικό της Ελλάδας ή την Τουρκία.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα, αυτό είναι που παράγει τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, γι’ αυτό και αναζητώνται μέτρα με τα οποία θα ανακουφιστούν, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της ανακούφισης και άλλων, καθώς από το προσφυγικό παράγονται «ελλείμματα» σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός.

Ο Αλ.Χαρίτσης, υπογράμμισε ο υπουργός, έχει κάνει σπουδαία δουλειά για το πώς θα αναπληρωθούν αυτά τα ελλείμματα ιδιαίτερα στα νησιά, αλλά και το πώς θα λυθούν πάγια προβλήματα και θα ικανοποιηθούν χρονίζοντα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Στην ηπειρωτική χώρα τα πράγματα είναι καλύτερα και βελτιώνονται σταθερά, υπογράμμισε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας ότι στο τέλος του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα δύο «νέα» κέντρα, τα οποία είναι παλαιότερα που έκλεισαν και ανασκευάστηκαν, ένα στο Κουτσόχερο της Λάρισας και ένα στη Ριτσώνα, τα οποία θα αγγίζουν τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σχολιάζοντας εξάλλου την στάση της Τουρκίας όσον αφορά την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, εκτίμησε ότι αξιοποιεί την αρχική κοινή δήλωση και το «προσπέρασμά» της ως απειλή, αλλά ίοπως είπε ότι δεν την συμφέρει κάτι τέτοιο, γιατί ωφελείται και η ίδια, όπως η ΕΕ και η Ελλάδα.

left.gr