Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους από τις αυξημένες μέχρι και 200% τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, αλοιφές. Ειδικά για τους ασφαλισμένους το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού αναγκάζονται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Πολλά είναι τα παράπονα που δέχονται και οι φαρμακοποιοί της Λάρισας οι οποίοι σε καθημερινή βάση ακούνε τις διαμαρτυρίες των ασθενών για τις μεγάλες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι χονδρικές τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την «ανηφόρα» ακόμα και στα ευρείας κατανάλωσης φάρμακα με τους ασθενείς-καταναλωτές πλέον να τα βάζουν με τους φαρμακοποιούς.
Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν σταδιακά από φάρμακα τα οποία δεν ήταν ευρείας κατανάλωσης. Όμως πλέον οι αυξήσεις αφορούν και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, όπως είναι το depon, το οποίο από 75 λεπτά έφτασε να πωλείται 99 λεπτά, ενώ το διαλυόμενο depon maximum από 1,60 ευρώ πλέον πωλείται 2,30 ευρώ… Και έπεται συνέχεια.
Στις αυξήσεις εντοπίζει κανείς φάρμακα καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν και στη χώρα μας επί σειράν ετών όπως Betadine Gargl 240 ml, Daflon 500 mg X 30 tab, Daflon 450+50 mg.36 F.C.TAB, Counterpain 100 gr, Mundisal gel Pleon, Nurofen soft caps 10X400 mg, Voltaren, Alopexy, Depon και άλλα ΜΗΣΥΦΑ ευρείας κατανάλωσης.