Απολύτως θετική ήταν η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης διάταξης του πρόσφατου ν. 4640/2019 που προβλέπει την επιβολή αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ακόμη και για τις οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, που ειδικά για το ν. Λάρισας αφορούν το Δομένικο Ελασσόνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη απέτρεπε τους δικαιούχους των εν λόγω αποζημιώσεων από το να ασκήσουν αγωγές, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτές συνεπάγονταν.

Συγκεκριμένα, για το Δομένικο και προκειμένου να κατατεθεί η σχετική  αγωγή, απαιτούνταν με τη νέα ρύθμιση αγωγογόσημο, το οποίο κυμαινόταν γύρω στις 300.000 ευρώ (!).

Η Λαρισαία πολιτικός στην τοποθέτησή της επέμεινε πως το ζήτημα της εξαίρεσης των δικαιούχων πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πρόσημο τόσο κοινωνικό, όσο και εθνικό», ενώ υπενθύμισε ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις πολεμικές αποζημίωσης της περιόδου 1941-1944 και οι βουλευτές της ΝΔ είχαν τοποθετηθεί θετικά ως προς το ζήτημα.

«Χρειάζεται μόνο να ακούσω ένα ‘’ναι’’» είπε στον Θεσσαλό Υπουργό η Ευαγγελία Λιακούλη, με τον κ. Τσιάρα να απαντά ξεκάθαρα πως «η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα θέμα με τα μαρτυρικά χωριά και με τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων. Θα αναλάβουμε μία πρωτοβουλία ώστε το συγκεκριμένο κομμάτι να το καλύψουμε.

Έτσι, λοιπόν, σας λέω και το δηλώνω αυτήν τη στιγμή, ότι εξετάζουμε τη δυνατότητα εξαίρεσης των εν λόγω αγωγών από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου, εφόσον δεν εγείρονται άλλα νομικά και συνταγματικά ζητήματα».