Τροπολογία για την στήριξη μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων που έχουν πληγεί από θεομηνία, προκειμένου να τύχουν ευεργετικών διατάξεων για την ασφάλισή τους, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες».

Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, η τροπολογία «αφορά τους μικρομεσαίους, αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, αφορά αγρότες, επιστήμονες και το αντικείμενο είναι οι ευεργετικές συνέπειες του νόμου 4611/2019- τον όποιο νόμο το συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 13 του 4611/2019- εσείς με το άρθρο 70 του 4756/ 2020 παρατείνατε και λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής ρύθμισης σε ασφαλιστικά ταμεία έως και 120 δόσεις.

Και εδώ κοιτάξτε, τι σχέση έχει αυτή η τροπολογία η παράταση που κάνατε με την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το χρέος. Εσείς παρατείνεται το 2020 αυτή τη ρύθμιση.

Αυτή η ρύθμιση, η Αιτιολογική της Έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι το ύψος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών συναρτάται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα. Τι πιο δίκαιο; Ό,τι εισόδημα είχε κάποιος αναπροσαρμόζεται η οφειλή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Σήμερα, που για πολλούς μήνες εκ των πραγμάτων δεν είχε εισόδημα ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο επιστήμονας, ο αυτοαπασχολούμενος. Πώς θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του;

Συνεπώς, είναι μονόδρομος να κάνετε αποδεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, την καταθέτουμε εντός ολίγου, για την παράταση της χρονικής ισχύος υποβολής της αίτησης ρύθμισης στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4611/2019 όπου εσείς δεν καταργήστε τη συγκεκριμένη διάταξη αλλά την παρατείνατε».

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αναλυτικότερα, η προτεινόμενη διάταξη της τροπολογίας προβλέπει τα εξής: «Η παρ.2,του άρθρου 13 του ν. 4611/2019 (Α’ 73, όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 70 Ν.4756/2020,ΦΕΚ Α 235/26.11.2020, αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικότερα για τους οφειλέτες των άρθρων 2 και 3, όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11, η ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (1ο στάδιο).

Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών.

Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 30-12-2021».

Σημειώνεται τέλος πως την τροπολογία πέραν του κ. Κόκκαλη, συνυπογράφουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.κ. Έφυ Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τρύφων Αλεξιάδης.

«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μιλώντας για τα μέτρα ανακούφισης για τους σεισμοπαθείς στην περιοχή του νομού Λάρισας, ο κ. Κόκκαλης είπε πως είναι «ενδεικτικό της προχειρότητας, οι αναστολές των ατομικών διώξεων. Μιλάμε για το αυτονόητο. Να μη χρειάζεται να βγει υπουργική απόφαση καθυστερημένη ή έγκαιρη. Είναι στην τροπολογία σας, το κάνατε δεκτό.

Ενδεικτικό της προχειρότητας όμως είναι ότι η απόφαση για τους σεισμοπαθείς βγήκε στην κυριολεξία στο πόδι. Όταν λέμε στο πόδι, κυριολεκτούμε. Κάνει λόγο μόνο για αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων και όχι των διώξεων. Απουσιάζουν και οι ασφαλιστικές εισφορές, μόνο για φορολογικές. Και δεν είναι απάντηση αυτή που έδωσε Βεζυρόπουλος που είπε ότι δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση.

Όχι. Εσύ ως κράτος, εγκαίρως, λαμβάνεις όλες τις αποφάσεις; Σήμερα που μιλάμε, απουσιάζει η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Είναι μόνο των φορολογικών στην απόφαση του κυρίου Βεζυρόπουλου.

Τι πρόταση κάναμε και τι επαναλαμβάνουμε σήμερα κύριε Υπουργέ. Ένα νομοσχέδιο αν θέλει να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία, με το σκεπτικό που όλοι συμφωνούμε, θα έπρεπε να έχει μια συγκεκριμένη δομή.»